23 martie 2024, 23:30

Descoperă România. Malul Roșu, cel mai spectaculos sit arheologic din țara noastră

În județul Călărași, mai exact pe valea Mostiștei se găsește unul dintre cele mai impresionante situri arheologice din România. De aici au fost scoase la suprafață obiecte de-a dreptul spectaculoase de plastică antropomorfă din preistoria țării noastre, adică mileniul IV î. Cr. Așezarea de tip neolitic are circa 6.000 de ani vechime și se spune că a aparținut culturilor Boian – Gumelnița, fiind cercetată fără întrerupere încă din anii 20 până în zilele noastre. 

Sursă foto: giurgiuro.blogspot.com

Despre așezarea de tip eneolitic de la Sultana – Malul Roșu știm că a fost primul sit gumelnițean care a reușit să intre în atenția cercetătorilor științifici ai anilor 20 din secolul trecut. Cel care s-a ocupat de începutul lucrărilor de cercetare a fost Ion Andrieșescu împreună cu un student din acea vreme pe nume Vladimir Dumitrescu. Cei doi au reprezentat una dintre primele afirmări a școlii de arheologie din țara noastră, însă bazele acesteia au fost strâns legate de activitatea avută de Vasile Pârvan.

Sursă foto: e-zeppelin.ro

Totalitatea materialelor arheologice descoperite aici au făcut din Sultana – Malu Roșu cel mai deosebit sit din aria epocii eneolitice. Reprezentanții de la Muzeul Dunării de Jos din Călărași au menționat adesea despre importanța tezaurului format din obiecte de aur, care ar fi și cel mai mare găsit vreodată la nord de Dunăre. Acesta este format din trei figurine antropomorfe, saltaleoni, un lanț realizat din șapte verigi cu o greutate totală de 36,170 grame, iar dintre toate pisele ceramice scoase la suprafață „Vasul cu Îndrăgostiți” de la Sultana este fără doar și poate una dintre adevăratele capodopere ce țin de arta preistorică. Cel din urmă vas este comparat adesea din punct de vedere al importanței chiar cu „Gânditorul” de la Cernavodă (o statuetă unică în lume care a constituit o extraordinară descoperire din cursul cercetărilor arheologice care s-au desfășurat la Hamangia, fiind modelată în timpul epocii de piatră acum mai bine de 8.000 de ani, iar mai apoi depusă împreună cu o altă statuetă într-un mormânt, cel mai probabil drept ofrandă pentru viața de după moarte).

Sursă foto: e-zeppelin.ro

Anul trecut pe data de 13 august autoritățile din zonă au organizat chiar și ziua porților deschise pentru oamenii interesați de istoria din inima Bărăganului. Cei care au ajuns aici au putut observa atunci șatierul arheologic și au putut admira unele dintre cele mai deosebite descoperiri ale campaniei din anul respectiv. Tot în cadrul acelui eveniment au fost abordate noile direcții de cercetare cu privire la arhitectura preistorică, dar și asupra lucrărilor din ceramica eneolitică, sau culegerea urmată de prelucrarea cochiliilor de bivalve.

Sursă foto: adevarul.ro

Este de înțeles și faptul că în jurul misterioasei așezări s-au născut de-a lungul timpului nenumărate legende. Conform oamenilor din zonă una dintre aceasta amintește despre vremuri în care așezarea neolitică a fost locuită pe timpuri de uriași, sau cum mai sunt numiți ei în Sultana „Novaci”. Acești Novaci ar fi fost niște oameni foarte mari despre care se povestește că deși unul statea undeva pe o movilă îndepărtată, iar un altul pe Grădiștea Mare aflată la o distanță considerabilă, atunci când aveau nevoie să facă un schimb, nici nu se delasau, întindeau doar mâna.

Sursă foto: e-zeppelin.ro

Despre aceste povești se spune că nu ar fi totuși sută la sută false. Conform celor de la libertatea.ro datele din prezent amintesc de civilizația pietrei eneolotice de pe teritoriul țării noastre care au venit din est și care erau reprezentanții civilizațiilor metalelor. Aceștia fiind cei care au început să facă construcții pe diferite înălțimi, care erau înconjurate de anumite întărituri realizate din pământ și lemn, iar mai apoi din piatră. Conform sursei citate anterior un cunoscut istoric pe nume Maria Gimbutas a făcut mai multe precizări și într-o lucrare, conform căreia „cei veniți din est erau mai înalți decât autohtonii, conform descoperirilor arheologice. Este foarte posibil ca tocmai ei să fi fost „uriașii”. În terminologia mitologică, acești uriași se mai numesc și „jodovi”, cu indicație la cetatea dacică a Jidovei: adică locuitori de „dave”, cetăți întărite pe înălțimi ale dacilor”.

Sursă foto: adevarul.ro

Sursă foto cover: adevarul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol