Stațiunea Cheia este printre cele mai puțin cunoscute astfel de locații din țara noastră, dar care se bucură de un potențial uriaș. Amplasată chiar la poalele Masivului Ciucaș și înconjurată de peisaje uimitoare cu Munții Balăban, Babeș și culmea Zăganului stațiunea este perfectă pentru câteva zile de relaxare. Aici turiștii se pot bucura de aerul curat și peisajele parcă desprinse din povești atunci când ies la plimbare, vizitează obiective turistice sau urmează traseele montane.
Amplasată la 871 metri altitudine stațiunea se află în centru unei păduri de fag și brad. În acest loc se ajunge foarte ușor indiferent de punctul de plecare, de la Brașov de exemplu trebuie parcurși aproximativ 45 de kilometri, în timp ce dacă se pleacă din Ploiești sunt circa 60 de kilometri.
Despre istoria stațiunii se spune că este legată de cei 82 de oameni care își petreceau timpul prin zonă chiar la sfârșitul secolului XIX-lea și tot ei ar fi cei care au dat numele Cheia. Denumirea a fost păstrată drept oficială de mai bine de 100 de ani. Mănăstirea aflată în apropiere de stațiune a preluat și ea denumirea de Cheia, mai ales că zona a început să atragă mulți iubitori de natură în ultima perioadă.
Stațiunea Cheia este foarte cunoscută datorită presiunii atmosferice coborâte, a aerului curat și lipsit de praf sau alergeni, foarte bogat în ultraviolete și cu o ionizare atmosferică substanțială. Deoarece aici este și punctul de pornire către masivul Ciucaș, turiștii preferă să rămână în stațiune pentru a se bucura de priveliștea uimitoare și aerul puternic ozonat. Datorită nivelului de ozon din aer aici este locul potrivit pentru tratarea mai multor afecțiuni precum astenia nervoasă, hipertiroitism, suprasolicitarea psihică sau fizică, rahitism, anemii secundare, dereglări de creștere juvenilă și așa mai departe.
Stațiunea Cheia se bucură de un climat specific depresiunilor intramontane stimulant și tonic, cu aer puternic ozonificat. Aici verile sunt de-a dreptul răcoroase cu o temperatură medie calculată în funcție de luna iulie de circa 16 grade C, iar dacă vorbim de ierni acestea nu sunt geroase, se bucură de o temperatură medie a lunii ianuarie de circa -4 grade C. Temperatura anuală medie este calculată în jurul a șase grade C. Cât despre precipitații aceste sunt moderate la o valoare de 750 – 800 mm pe an, iar umiditatea aerului se ridică la peste 76 la sută anual.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol