16 septembrie 2024, 12:56

Descoperă România. Trecutul zbuciumat al Monumentului Latinităţii din Târgul Mureș

Monumentul Latinității din Târgu Mureș este în fapt Statuia Lupoaicei amplasată în centrul municipiului chiar pe strada Primăriei, foarte aproape de cunoscuta Piață a Trandafirilor. 

Sursă foto: cazare.online

La bază statuia reprezintă un monument al latinității întâlnit inițial Roma în Italia. Însă pentru a celebra originile latine ale poporului nostru în anul 1921 reprezentanții statului italian au trimit către România un set care cuprindea cinci copii ale cunoscutei opere Lupa Capitolina din Roma.

Statuia amplasată în Târgu Mureș este în fapt o imitație după grupul statuetelor din Capitală și se știe că a fost dezvelită în anul 1924. Odată cu actul memorabil de pe data de întâi decembrie 1918, pentru prima dată după foarte mult timp administrația orașului s-a aflat sub conducerea unor edili români. Așadar, aceștia au început să se ocupe tot mai mult de simbolurile, valorile și tradițiile cu specific românesc din orașul Târgu Mureș.

Sursă foto: taradacilor.ro

Astfel, au luat ființă trei statuete, iar în anii ce au urmat acestea s-au transformat în simbolurile orașului. Mai exact vorbim despre Monumentul Ostașului Român din anul 1924, Monumentul Latinității din anul 1924 și mai apoi statueta lui Avram Iancu călare.

Sursă foto: merg.in

Pentru a ridica Monumentul Latinității edilul de atunci l-a desemnat pe Ioan Schmidt Faur responsabil, mai ales că acesta este cel care a realizat și Monumentul Ostașului Român, dar și bustul lui Alexandru Papiu Ilarian din fața Colegiului Alexandru Papiu Ilarian. Pentru munca sa, Schmidt s-a inspirat de la copia Monumentului Latinității din București, însă nici soclul nu a fost dat uitării. De construcția celui din urmă s-a ocupat chiar inginerul E. Metz cu scopul de a crea un obiect care să se încadreze perfect din punct de vedere arhitectural cu piața vechiului Palat al Primării. La final soclul și statuia aveau aproape trei metri și jumătate înălțime, iar pe acestea se putea observa textul „LATINITĂȚII – ORAȘUL TÎRGU-MUREȘ – 1924”.

Sursă foto: cazare.online

Statueta a fost poziționată în fața primăriei din Târgu Mureș până în luna septembrie a anului 1940. Aceasta a fost și data la care copia a fost dusă în orașul Turda (unde se găsește și în prezent) cu scopul de a fi protejată de perioada în care se desfășura ocupația ungurească.

Monumentul Latinității care se poate observa astăzi în Municipiul Târgu Mureș este de fapt o altă reproducere după statuia mutată la Turda. Copia din municipiu fiind dezvelită pe data de 30 noiembrie a anului 1991.

Sursă foto cover: taradacilor.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol