6 iulie 2020, 7:34

Descoperă România. Trofeul lui Traian, simbolul roman al Dobrogei

Un obicei antic consta în faptul că armatele învingătoare trebuiau să ridice o construcție în semn de victorie, astfel „trofeul armelor” a ajuns un simbol ce reprezenta puterea armatei romane. Confecționat din piatră sau marmură trebuia să marcheze amintirea unor eroi sau a unor victorii.

Sursă foto: traseeromania.ro

În Dobrogea, amplasat la aproximativ 60 de kilometri de Constanța în marginea localității Adamclisi există un monument ridicat în cinstea lui Traian. Denumită în antichitate Scythia Minor această regiune din sud-estul țării noastre este în prezent un adevărat muzeu în aer liber. Acest edificiu este considerat de către specialiști ca fiind cel mai important vestigiu antic de pe teritoriul României. Datat încă din anul 102 a fost ridicat pentru a celebra victoria romanilor asupra dacilor. Pe lângă monumentul din țara noastră Traian a mai înălțat un edificiu în Roma care poartă denumirea de Columna lui Traian.

Sursă foto: pedagoteca.ro – Columna lui Traian din Roma

Punctul comun dintre cele două structuri este reprezentat de prezența scenelor cu războiul dintre anii 101 respectiv 102. Construcția a fost realizată sub supravegherea arhitectului și inginerului grec din Damasc pe nume Apollodor, acesta s-a ocupat de majoritatea construcțiilor din acea perioadă.

Sursă foto: sites.google.com

Trofeul lui Traian din România beneficiază de un soclu hexagonal și două fețe identice, având ca element principal armura romană. Pe fața acestuia se pot distinge elemente de ordin decorativ florale și narative precum spada scurtă romană, acvila, imaginea unui călăreț despre care se spune că-l întruchipează pe împăratul Traian atunci când zdrobește un luptător dac. Purtând o cască romană, trofeul era reprezentat cu scuturi romboidale încrucișate în locul mâinilor din care se vedeau ieșind sulițe. La baza construcției se observă un grup de daci captivi, care erau înconjurați de armele războinicilor romani.

Monumentul care impunea respect și reușea să reprezinte puterea învingătorului are o formă cilindrică, fiind construit în trepte cu o bază de 40 de metri. Metopele, mai exact suprafețele care au fost împodobite cu basoreliefuri, reușeau să redea luptele dintre daci și romani, însumate acestea ajungând la 54. Metopele sunt reprezentate sub formă dreptunghiulară și fiecare în parte are o înălțime de circa un metru și jumătate.

Sursă foto: istoriesinumismatica.wordpress.com

Acest simbol al Trofeul armelor este găsit și pe denarii imperiali romani care au fost emiși în timpul împăratului Traian odată cu finalizarea războaielor dacice. Aceste piese sunt contemporane cu ambele monumente amintite (Adamclisi, România și Roma, Italia).

La monumentul din țara noastră se ajunge relativ ușor fiind în apropiere de orașul Constanța. Dacă plecarea se face din București trebuie să știm că în dreptul localității Cernavodă trebuie să părăsim autostrada și să mergem spre Adamclisi. Drumul corect trebuie să traverseze localitățile Rasova și Ion Corvin.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.