26 ianuarie 2020, 1:24

Descoperă România: Turnul de Televiziune din Galați, unic în țară

Indiferent dacă venim pe apă sau pe uscat dinspre Brăila spre Galați este imposibil să nu observăm Turnul de Televiziune. Acesta este o construcție unică în țara noastră, dar care seamănă cu alte două turnuri din Toronto – Canada și Berlin – Germania.

Construcția turnului a început în anul 1977 și a durat aproximativ un an de zile până la finalizare. Acesta este făcut din beton armat cu o coloană înaltă prin centrul căreia a fost amplasat liftul pentru a facilita ajungerea în partea superioară unde se găsește o construcție modulară. Cea din urmă cuprinde trei etaje dintre care în primul este amenajat un restaurant și celelalte două sunt amplasate relee, diverse instalații de telecomunicații și instrumente pentru furnizarea și captarea undelor de orice fel.

Pe vremuri aici era amenajat și un centru de informații ce avea ca punct de interes securitatea națională. De aici erau trimise informațiile la „Centru” referitoare la fel și fel de posibile nereguli de securitate cu privire la zona de Est și Sud a țării.

Clădirea are o continuitate din schele metalice pe care se găsesc montate diverse emițătoare, antene parabolice, un important radar antiaerian și foarte multe alte dispozitive electronice.

Sursă foto: vreausafiuvedet.blogspot.com

Restaurantul este singurul din România care este împărțit pe două niveluri cu o înălțime mare între ele. Accesul în partea superioară a turnului se face doar cu liftul și peisajul este unul absolut superb. Principala atracție rămâne în mod clar imaginea panoramică asupra zonei. Se poate admira cursul Dunării, munții Dobrogei și chiar o bucată din Republica Moldova.

Sursă foto: klaudyu1.wordpress.com

Să nu uităm însă că înălțimea are totuși diferite dezavantaje precum creșterea în intensitate a vântului care poate duce la un ușor balans. În caz de cutremur de exemplu turnul se zgâlțâie destul de rău, însă până acum nu a pierdut nici măcar o bucată de tencuială. Iar când vine vorba de curățarea geamurilor, acestea pot fi șterse doar cu ajutorul alpiniștilor profesioniști.

Cei specializați în arhitectură dau asigurări ca turnul se află printre cele mai rezistente clădiri din Galați. Acest lucru este posibil deoarece dispune de o fundație extrem de adâncă. „Dacă în înălţime turnul are peste 100 de metri, şi fundaţia de sub pământ are o lungime comparabilă cu ce se vede deasupra. În plus, fundaţia este prevăzută cu nişte piloni mobili„, a declarat pentru presa locală arhitect şef al municipiului Galaţi, Eleonora Marin.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.