10 octombrie 2024, 20:19

Descoperă România. Turnul Pompierilor – emblema orașului Satu Mare

În timp ce italienii se mândresc cu turnul din Pisa și francezii cu turnul Eiffel, așa se mândresc cetățenii orașului Satu Mare cu Turnul Pompierilor. Chiar dacă nu e la fel de înalt, ci are doar puțin peste 45 de metri. În anul 1904 când a fost ridicat era cea mai înaltă construcție din regiune. Deoarece era un edificiu record de existența lui s-au legat de-a lungul timpului multe legende.

Sursă foto: hartaromaniei.eu

Povestea simbolului orașului Satu Mare este mai puțin cunoscută, chiar dinainte ca episcopul Meszlenyi Gyula să ofere bani pentru înălțarea unui turn special de observare. Depistarea incendiilor era făcută din vechea clădire a primăriei, actualmente hotel „Dacia”. Clădirea destinată primăriei a fost realizată din piatră și cărămidă pentru că trebuia să protejeze organele administrative și judecătorești, urmând să fie terminată în anul 1777.

Sursă foto: gazetanord-vest.ro

Foișorul a fost mutat timp de trei ani între 1901 și respectiv 1904 în cele două turnuri ale Catedralei romano – catolice. Se spune că povestea Turnului Pompierilor nu ar fi luat formă dacă plictiseala și pofta pentru distracție nu-i făcea pe paznici să mai cheme din când în când o femeie ușuratică pentru a le ține de urât. Drept urmare clopotarii i-au pârât preoților, care de teamă ca nu cumva să se întâmple ceva rău i-au povestit episcopului tot ce se întâmplă. Cel din urmă a fost dezamăgit peste măsură de evenimentele petrecute și a poruncit ridicarea unui turn dedicat pompierilor pentru care a și dat 20.000 de coroane. La o așa sumă de bani arhitectului Vajnay Ludovic nu i-a trebuit nici măcar un an de zile pentru terminarea construcției, lucrările fiind începute pe la sfârșitul anului 1903 și finalizate anul viitor, cu predarea oficială a lucrărilor pe data de 25 septembrie 1904.

Sursă foto: gazetanord-vest.ro

Edificiul are o înălțime de peste 47 de metri, o baza rectangulară de aproximativ zece metrii, urmată de începerea părții circulare până în vârf unde se găsește stema veche a orașului. Pereții au la bază o grosime de circa 80 de centimetrii, aproximativ 45 de centimetri la nivelul balconului și 30 în partea superioară între balcon și cupolă. Cupola turnului are în fapt un rol pur decorativ și este realizată din lemn îmbrăcat în cupru. Intrarea este facilitată printr-un portal, iar pentru a ajunge în vârf ne trebuie puțină condiție fizică întrucât sunt 154 de scări metalice de urcat dispuse în spirală. Ajunși pe balconul circular ce are balustrada din fier Satu Mare ți se arată în toată splendoarea lui. În timpul perioadei comuniste Turnul a trecut în administrarea securității care-l folosea pentru o mai ușoară supraveghere a orașului.

Sursă foto: portalsm.ro

În prezent chiar dacă nu mai este utilizat pentru scopul său inițial Turnul Pompierilor servește ca atracție turistică. Scările amplasate în spirală pur orice picioare la încercare, dar toate acestea merită ținând cont de peisajul deosebit din vârf. Dacă reușim să facem un exercițiu de imaginație, la vremea construirii turnului clădirile erau mult mai mici în comparație cu cele de astăzi. Așadar, dintr-o singură privire peste zare putea fi depistat imediat orice loc unde izbucnea un incendiu.

Sursă foto: informatii-romania.ro

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol