25 februarie 2020, 7:19

Descoperă România. Vechiul obicei de a afuma carnea, păstrat în Cetatea Slăninilor

În localitatea Dârjiu din județul Harghita se găsește o veritabilă comoară care a reușit în ultimul timp să atragă în zonă sute de turiști. Vorbim astfel despre Biserica Unitariană din localitate care face parte din patrimoniul UNESCO și care de mai bine de câteva sute de ani ține în siguranță proviziile de hrană pe care le au localnicii.

Sursă foto: ro.wikipedia.org

În prezent satul Dârjiu numără circa 1.000 de locuitori, iar aceștia duc mai departe cu sfințenie tradițiile încă din vremurile în care nimeni nu se gândea la existența frigiderelor. Biserica din acest sat beneficiază de încăperi foarte mare de peste cinci metri înălțime, cu ziduri solide care o transformă într-un loc răcoros chiar și în cele mai toride zile de vară.

Sursă foto: imperialtransilvania.com

În acest loc după cum presupun că intuiți deja oamenii își țin proviziile de sute de ani, fie că este vorba de carne, ciolane sau slănină afumată, iar din acest motiv acestuia i-a fost dat și numele de Cetatea Slăninilor. Turiștii ajung aici anual atrași de poveștile despre cuiele transmise din generație în generație. Dar despre ce cuie este vorba? În trecut se știa cât de înstărită era o familie în funcție de cuiele pe care le avea în cetate pentru a depune provizii. Astfel că acestea pe lânga faptul că rămân moștenire nu se vând nici pentru toate bogățiile din lume.

Sursă foto: consilierturism.ro

Astăzi chiar dacă majoritatea localnicilor au frigidere aceștia nu-și uită tradițiile și continuă să-și păstreze bucatele în cetate. Există chiar și o legendă conform căreia o tânără domniță din Dârjiu care a ajuns slujnica unei familii de boieri din București trăia o poveste de dragoste cu un baiat din sat. Chiar dacă aceștia se întâlneau de puține ori în timpul anului la final baiatul și-a făcut curaj și a cerut mâna fetei pe care o iubea. Aceasta în schimb cunoscând ce înseamnă traiul greu a vrut să-l testeze pe tânar să afle câtă avere deține și l-a întrebat doar din ce o să trăiască. Atunci băiatul mândru i-a spus că deține șase cuie în cetate, iar fata a acceptat numai decât să îi devină soție.

Sursă foto: imperialtransilvania.com

Sursă foto cover: imperialtransilvania.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.