29 martie 2024, 16:06

Descoperă România. Vizitează cea mai mare grădină botanică din țară

În anul 1856 la Iași a fost înființată Grădina Botanică, denumirea acesteia provine chiar de la fondatorul său un renumit medic și naturalist, Anastasie Fătu. 

Sursă foto: uaic.ro

Aceasta este prima grădină botanică de tip universitar din România, fiind și cea mai mare. Unicitatea sa este conferită de numărul uriaș de specii vegetale, dar și de modul prin care sunt puse în aplicare măsurile necesare conservării acestora. Despre amenajarea grădinii de pe Dealul Copou se știe că a fost începută în anul 1963, iar mai apoi s-a continuat în mod constat pentru o mai bună dezvoltare.

Sursă foto: uaic.ro

Locul pe care se află grădina botanică ocupă o suprafață de circa 89,55 de hectare, iar aceasta este împărțită pe mai multe secții precum cea de Plante Utile, Sistematică, Complexul de Sere, Fitogeografică, Silvostepa Moldovei, Flora și Vegetația României, Dendrarium, Rosarium și zona Ornamentală.

Sursă foto: uaic.ro

În ziua de astăzi colecțiile grădinii cuprind 8.368 de taxoni vegetali aduși din diverse regiuni biogeografice, aceștia sunt cultivați și în exterior fiind respectate toate condițiile pentru a fi protejate. Despre cadrul natural se poate spune că oferă toate condițiile pentru conservarea fondului genetic atât de plante exotice, indigene, exotice, cercetare recreere și educație.

Sursă foto: uaic.ro

Un alt criteriu prin care este conferit caracterul de unicitate al Grădinii Botanice stă în valoarea patrimonială ieșită din comun a colecțiilor științifice, dar și prin zona amenajată special pentru persoanele cu dizabilități de vedere. În acest loc speciile de plante sunt foarte bogate în uleiuri eterice, toate plantele fiind însoțite de explicații în alfabetul Braille.

Sursă foto: uaic.ro

Cei care ajung aici în lunile februarie respectiv august pot observa colecțiile cu camelii, azalee, crotoni, orhidee, bonsai, lalele, iriși, dalii, trandafiri și narcise. Între lunile septembrie și noiembrie încă din anul 1976 sub denumirea de Flori de toamnă sunt expuse crizanteme, semințe, fructe, sfeclă, varză, dovleci decorativi și ardei. Toate cele menționate atrag anual peste 200.000 de vizitatori din România sau din străinătate.

Sursă foto: uaic.ro

Grădina Botanică este în permanentă colaborare cu aproximativ 600 de instituții din țară și din afara granițelor. Încă din anul 2000 aceasta face parte din membrii fondatori ai Asociației Grădinilor Botanice din România, din anul 2009 este membru în International Plant Exchange Network, iar din anul 2011 este și membru al Botanical Gardens of Coimbra Group Universities.

Sursă foto: uaic.ro

Cei care doresc să viziteze Grădina Botanică din Iași trebuie să știe că aceasta este amplasată pe strada Dumbrava Roșie 7-9. Referitor vizite, acestea se pot face zilnic în spațiul exterior între orele 9:00 respectiv 17:00. Programul de vizitare al Complexului de sere este de marți până duminică între orele 9:00 și 16:00, lunea fiind închis.

Sursă foto cover: iassium.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol