29 martie 2024, 15:50

Descoperă România. Aleea gimnastelor, mărturia performanței lotului național

Pentru mult timp Deva a fost numită perla gimnasticii românești. De aici și-au început carierele cele mai bune gimnaste ale României.

Sursă foto: orasuldeva.ro

De exemplu în anul 1978 aici a fost înființată școala de gimnastică, mai exact după Jocurile Olimpice de la Montreal, ca urmare a dorinței antrenorilor Marta și Bela Karoly. Aceștia sunt cei care au reușit să mute lotul național de la Onești la Deva. După ce a avut loc acestă schimbare Nadia Comăneci a mers în noua locație pentru a declanșa o amplă campanie de selecție a fetițelor înzestrate cu aptitudini pentru gimnastică.

Sursă foto: prosport.ro

Dacă ne uităm la un bilanțul ultimilor 30 de ani de când aici se antrenează cele mai bune gimnaste din lume, acesta este impresionant. Nu mai puțin de 25 de medalii olimpice, 36 de medalii obținute la Campionatele Mondiale, 42 la Campionatele Balcanice, 48 la Campionatele Europene și aproximativ 500 de titluri naționale.

Sursă foto: orasuldeva.ro

Drept recunoștință în anul 2008 în Deva a fost inaugurată „Aleea gimnastelor”, aici au fost amplasate patru busturi ale antrenorilor lotului român de gimnastică, adică cuplurile Marta – Bela Karoly și Maria Bitang – Octavian Belu, dar și 11 busturi ce întruchipează cele mai mari sportive ale României în acest domeniu. Mai precis, Nadia Comăneci, Lavinia Agache, Ecaterina Szabo, Monica Roșu, Andreea Răducan, Daniela Silivaș, Maria Olaru, Simona Amânar, Daniela Șofronie, Gina Gogean și Lavinia Miloșovici. Ansamblul de statui a fost amenajat chiar în fața Sălii Olimpice de Gimnastică și au fost creația artistului Ioan Șeu. Busturile sportivelor măsoară aproximativ 42 – 43 de centimetri, au fost confecționate din bronz și amplasate pe socluri din granit ce au o înălțime de 1,80 metri, fiind luminate non – stop de reflectoare.

Sursă foto: facebook.com

Artistul reprezintă una dintre personalitățile marcante pentru cultura Hunedoreană și are o activitate artistică impresionantă. Semnătura acestuia apare pe multe opere de artă care sunt amplasate în municipiul Deva, dar și în restul României. Ioan Șeu a primit și titlul de „Cetățean de onoare” al municipiului Deva încă din anul 2009, iar înainte cu numai cinci ani acesta a fost decorat cu Ordinul Cultural clasa a treia.

Sursă foto: activenews.ro

Nadia – Elena Comăneci s-a născut pe data de 12 noiembrie în anul 1961, la Onești din județul Bacău. Acesta a fost prima sportivă din lume care a reușit performanța de a primi nota 10 într-un concurs olimpic de gimnastică. Tot Nadia, așa cum îi spun prietenii, este câștigătoarea a cinci medalii olimpice de aur și cunoscută pe întreg globul drept cea mai bună sportivă a secolului trecut. „Zeița de la Montreal” așa cum este descrisă în presă a fost primul sportiv român inclus în memorialul Internațional Gymnastics Hall of Fame.

Sursă foto: bustle.com

În prezent Nadia Comăneci ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului Director al Special Olympics, este Președinte Onorific al Federației Române de Gimnastică, Ambasadorul Sporturilor Românești, Președinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Vicepreședinte în Consiliul Director al Asociației Distrofiei Musculare și Membră în Fundația Federației Internaționale de Gimnastică. A avut onoarea de a fi distinsă de două ori cu Ordinul Olimpic, acordat de CIO, iar din luna decembrie a anului 2003 a fost publicată prima sa carte Scrisori către o tânără gimnastă „Letters To a Young Gymnast”. Nadia Comăneci a deschis și o clinică de caritate în capitala țării pentru a reuși să ajute copii orfani din România.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol