29 martie 2024, 14:39

Descoperire arheologică de proporții în vechiul oraș al Ierusalimului

O inscripţie extrem de rară scrisă în greaca veche aparținând perioadei de început a  creştinismului a fost descoperită în mod întâmplător în timpul unor reparaţii de infrastructură a liniilor telefonice. În urma analizelor, s-a constatat că mozaicul semnifică comemorarea construcţiei unei clădiri.

Mozaicul vechi de 1.500 de ani, din care era formată inscripţia, reprezenta podeaua unui loc de cazare al creştinilor care veneau în pelerinaj la Ierusalim în timpul împăratului bizantin Iustinian.

Arheologul David Gellman, care a coordonat excavarea, a precizat că descoperirea este una „uimitoare”. El mai consideră această inscripție un „miracol arheologic”, făcând referire la conservarea într-o stare aproape perfectă a mozaicului, potrivit descopera.ro

Arheologii au mai descoperit, în urma unor escavări suplimentare, și alte artefacte precum rămășițele unui perete, monede bizantine și vase de lut datând din secolul al VI-lea.

Inscripţia a fost tradusă de Leah Di Segni, expert în graca veche de la Universitatea Ebraică. Aceasta spune: „în timpul evlaviosului nostru împărat Flavius Iustinian, Constantin, cel mai evlavios preot şi stareţ, a ridicat această clădire”.

Mozaicul a fost descoperit lângă Poarta Damascului, în vechiului oraş Ierusalim.

Iustinian a fost unul dintre cei mai importanţi conducători ai Imperiului Bizantin. În 543 a construit Biserica Nouă din Ierusalim, iar în timpul domniei sale imperiul s-a convertit complet de la păgânism la creştinism.

 

[Sursă imagine: www.timesofisrael.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol