9 decembrie 2023, 9:42

Descoperire care va ajuta în lupta împotriva schimbărilor climatice

Un grup de cercetători din Australia a descoperit un microb marin unicelular capabil să capteze carbonul în mod natural, chiar şi atunci când oceanele se încălzesc şi devin mai acide. Această descoperire ar putea fi de mare ajutor în lupta împotriva schimbărilor climatice, informează EFE, preluată de AGEPRES.

Microbul, descoperit de oameni de ştiinţă de la Universitatea Tehnologică din Sydney,  se găseşte din abundenţă în întreaga lume şi fotosintetizează şi eliberează un exopolimer bogat în carbon care atrage şi imobilizează alte organisme unicelulare ce sunt prinse în „mucosfera” sa.

Microbul consumă apoi o parte din prada prinsă şi lasă în urmă exopolimerul care, datorită greutăţii organismelor unicelulare ataşate, se scufundă şi devine parte a pompei biologice de carbon a oceanului.

Studiul, condus de Michaela Larsson, specialistă în biologie marină, a fost publicat luni în jurnalul ştiinţific Nature Communications.

Microbii marini guvernează biogeochimia oceanelor printr-o serie de procese, cum ar fi sechestrarea carbonului, ce modulează în mare măsură clima la nivel mondial.

Michaela Larsson a declarat că, deşi contribuţia fitoplanctonului la pompa de carbon este bine studiată, există numeroşi microbi cu rol proeminent dar mult mai puţin înţeles şi rareori cuantificat, cum ar fi protistele (microorganisme unicelulare) mixotrofe (care se hrănesc cu substanţe organice din mediul înconjurător), care pot în acelaşi timp să fotosintetizeze şi să consume organisme.

Pentru autoarea principală a studiului, Martina Doblin, această descoperire are o importanţă globală deoarece poate ajuta oceanul să echilibreze dioxidul de carbon din atmosferă.

Autorii studiului estimează că acest microb are potenţialul de a scufunda între 0,02 şi 0,15 gigatone de carbon pe an.

Potrivit unui raport din 2019 al Academiilor Naţionale de Ştiinţe, Inginerie şi Medicină din Statele Unite, pentru a se reuşi atingerea obiectivelor climatice, tehnologiile şi strategiile de eliminare a dioxidului de carbon (CO2) vor trebui să elimine aproximativ 10 gigatone de CO2 din atmosferă în fiecare an până în 2050.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol