CITIRE

Descoperire inedită în Marea Britanie: cum ar pute...

Descoperire inedită în Marea Britanie: cum ar putea fi vindecată orbirea

Tratament experimental, cu rezultate extraordinare, în Marea Britanie: folosirea celulelor stem pentru a vindeca pierderea vederii. Concluziile testelor i-au făcut pe oamenii de ştiinţă să spere, aşa că procedura va fi continuată în cazul altor opt pacienţi.

Cei doi britanici supuşi tratamentului revoluţionar sufereau de atrofie maculară, cea mai frecventă cauză de pierdere a vederii la persoanele în vârstă. Cercetătorii au creat o membrană din celule stem, cu o grosime de 40 de microni, pe care au introdus-o în spatele retinei.

sursa: nationalstemcellcenters.com

„Am studiat, practic, celulele bolnave ale pacientului, celulele care nu funcţionau cum trebuie, ca să descoperim ce se întâmplă şi să găsim noi metode de tratament. Este un nou tip de tratament, inovator, pe care l-am creat încă din faza de laborator şi astfel reuşim să păstrăm vederea bună a pacienţilor.”, explică cercetătorul britanic Pete Coffey, potrivit theguardian.com.

Operaţiile au avut loc în 2015, iar în timp, celulele distruse au fost înlocuite cu cele stem. Rezultatul este extraordinar. Dacă în urmă cu trei ani nu vedeau aproape deloc, pacienţii pot citi acum cu uşurinţă. Specialiştii spun că prin implantarea celulelor stem poate fi prevenită distrugerea fotoreceptorilor, acele celule care transformă lumina în impulsuri.

sursa: theguardian.com

Testele vor continua şi în anii următori. Dacă îşi va dovedi eficienţa, terapia cu celule stem ar putea fi folosită la scară largă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.