18 ianuarie 2022, 1:02

Descoperire inedită – sursă de energie infinită pentru întreaga planetă

Reactorul german de fuziune nucleară Wendelstein 7-X (W7-X) funcționează și promite energie infinită și verde pentru totdeauna – acest sistem parcă desprins dintr-un film SF, denumit și „stellerator” sau „steaua din borcan” a generat plasmă de hidrogen, conform unui studiu publicat în ultima ediție a revistei Nature Communications, potrivit livescience.com

Succesul înregistrat de ultimele teste ale reactorului le conferă oamenilor de știință undă verde pentru a continua cercetările pentru a obține ceea ce este considerat de mulți drept „Sfântul Graal” al energiei – tehnologia de a obține energie din fuziunea atomilor de hidrogen, la fel ca în cazul Soarelui și celorlalte stele.

sursa: wikipedia.org

De mai multe decenii oameni de știință din diferite părți ale lumii urmăresc cu încăpățânare acest obiectiv ambițios: construcția unui reactor de fuziune nucleară care să genereze energie în același mod în care o fac stelele. Încorporată în centrale energetice, această tehnologie de tip „stea în borcan” are capacitatea de a ne asigura, pentru totdeauna, energie infinită obținută fără niciun fel de poluare. Iar conform informațiilor care vin din Germania, oamenii de știință sunt cu un pas mai aproape de acest obiectiv.

Spre deosebire de un reactor nuclear tradițional, de fisiune, care sparge nucleele atomice ale elementelor grele pentru a obține energie, un reactor de fuziune funcționează prin fuziunea nucleelor atomice ale elementelor ușoare și transformarea lor în elemente mai grele. În cazul stelelor, în primă fază, doi atomi de hidrogen fuzionează pentru a produce un atom de heliu, un proces care eliberează uriașe cantități de energie și nu produce niciun fel de poluare radioactivă ca în cazul fisiunii nucleare.

sursa: youtube.com

Mai mult decât atât, combustibilul folosit pentru reacțiile de fuziune nucleară este hidrogenul, cel mai abundent element chimic din Univers și care poate fi extras foarte ușor din apă.

Dispozitivul W7-X este cel mai mare și mai sofisticat „stellerator” din lume și funcționează în cadrul Institutului Max Planck pentru Fizica Plasmei din Germania. Realizarea acestui ambițios proiect reprezintă însă încununarea unui efort internațional. Cele mai recente teste au fost derulate cu participarea unor oameni de știință de la Laboratorul de Fizică a Plasmei din Princeton, SUA


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.