2 martie 2024, 12:28

Descoperire istorică: primul medicament care poate încetini maladia Alzheimer

Primul medicament experimental care încetinește distrugerea creierului din cauza bolii Alzheimer a fost declarat un succes de o „importanţă istorică”.

Descoperirea cercetătorilor pune capăt deceniilor de eșec și arată că este posibilă o nouă eră a medicamentelor pentru tratarea bolii Alzheimer – cea mai comună formă de demență.

Cu toate acestea, medicamentul, denumit Lecanemab, are un efect redus și este discutat impactul său asupra vieții de zi cu zi a pacienţilor. Medicamentul funcționează doar în stadiile incipiente ale bolii, scrie BBC.

Pentru un domeniu medical plin de eşecuri, disperare și dezamăgire, unii consideră aceste rezultate ale studiilor ca un punct de cotitură triumfător. Alzheimer’s Research UK a declarat că descoperirile sunt „substanţiale”.

Medicamentul experimental a fost asociat cu un tip periculos de umflături cerebrale la aproape 13% dintre pacienții din cadrul studiului care s-a întins pe o perioadă de 18 luni și la care au fost înscriși aproape 1.800 de participanți cu boala Alzheimer în stadiu incipient, notează Reuters.

Unii pacienți au prezentat, de asemenea, hemoragii cerebrale, cinci dintre ei suferind macrohemoragii și 14% microhemoragii – un simptom legat de două decese ale persoanelor care au primit medicamentul într-un studiu ulterior.

Studiul clinic pune capăt unor decenii de eşecuri şi arată că este posibilă o nouă eră a medicamentelor pentru tratarea Alzheimer – cea mai frecventă formă de demenţă.

Cu toate acestea, medicamentul, Lecanemab, are doar un efect redus, iar impactul său asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor este dezbătut. În plus, medicamentul acţionează în stadiile incipiente ale bolii.

Lecanemab atacă grăsimea lipicioasă – numită beta-amiloid – care se acumulează în creierul persoanelor cu Alzheimer.

Pentru un domeniu medical plin de eşecuri, disperare şi dezamăgire, unii consideră că aceste rezultate ale testelor reprezintă un punct de cotitură triumfător. Alzheimer’s Research UK a declarat că rezultatele au fost „importante”.

Unul dintre cei mai importanţi cercetători din lume care a lansat ideea de a viza amiloidul în urmă cu 30 de ani. Profesorul John Hardy a declarat că este un rezultat „istoric” şi că este optimist: „Asistăm la începutul terapiilor pentru Alzheimer”.

Modul de administrare

Profesoara Tara Spires-Jones, de la Universitatea din Edinburgh, a declarat că rezultatele sunt „un lucru important, deoarece avem o rată de eşec de 100% de mult timp”.

În prezent, persoanelor cu Alzheimer li se administrează alte medicamente pentru a le ajuta să îşi gestioneze simptomele, dar niciunul nu schimbă evoluţia bolii.

Lecanemab este un anticorp – precum cele pe care organismul le produce pentru a ataca viruşii sau bacteriile – care a fost creat pentru a spune sistemului imunitar să elimine amiloidul din creier.

Amiloidul este o proteină care se aglomerează în spaţiile dintre neuronii din creier şi formează plăci distinctive care reprezintă una dintre caracteristicile bolii Alzheimer.

La acest studiu pe scară largă au participat 1.795 de voluntari cu Alzheimer în stadiu incipient. Au fost administrate perfuzii de Lecanemab la fiecare două săptămâni.

Rezultatele, prezentate în cadrul conferinţei Clinical Trials on Alzheimer’s Disease din San Francisco şi publicate în New England Journal of Medicine, nu reprezintă un leac miraculos.

Boala a continuat să le răpească oamenilor puterea creierului, dar acest declin a fost încetinit cu aproximativ un sfert pe parcursul celor 18 luni de tratament.

Datele sunt deja evaluate de autorităţile de reglementare din SUA, care vor decide în curând dacă Lecanemab poate fi aprobat pentru o utilizare mai largă.

Cei care l-au dezvoltat – companiile farmaceutice Eisai şi Biogen – intenţionează să înceapă procesul de aprobare în alte ţări anul viitor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol