19 aprilie 2024, 5:42

Desene din laboratorul secret al pictorului Alexandru Ciucurencu, în licitația „Patrimoniului unui Anticar”

Zilele acestea aveți posibilitatea să descoperiți 170 de opere de artă, în cadrul următorului eveniment al casei A10 by Artmark, intitulat Licitația Patrimoniului unui Anticar, eveniment ce va avea loc la 1 februarie, de la ora 19.00, la Palatul Cesianu-Racoviță.

Este o ocazie rară de a cunoaște altfel pe unul dintre părinții picturii contemporane românești: vă prezentăm o colecție de familie de desene realizate de Alexandru Ciucurencu (1903-1977), cel supranumit „Pictorul luminii”. Este vorba de o serie de crochiuri adunate de medicul personal al artistului, o parte dintre ele primite cadou, o parte achiziționate.

„Talentul nu e mare lucru, deși este, dacă nu e dublat de muncă și de perseverența de a înțelege lucrurile. Talentul, probabil, este acea dragoste de muncă și de a lucra, acel neastâmpăr interior. Dacă ar fi talentul, într-adevăr, așa cum se înțelege azi, atunci ar însemna că nu trebuie să muncești și pe ce-ai pus mâna, gata, a ieșit. Ori lucrurile nu stau așa. Cu rezultatele poți să ai decepții, cu munca nu”, spunea Alexandru Ciucurencu într-un interviu oferit în ultimii ani de viață. Această trudă permanentă a artistului este dezvăluită în mod deosebit de desene ca acestea, care sunt o mărturie clară a laboratorului secret al artistului: „Nud”„Studiu”„Autoportret” ori „Ana” – ce pleacă de la prețuri de pornire de 200-300 de euro fiecare.

Alexandru Ciucurencu, unul dintre cei mai iubiți pictori, atât de marii colecționari, cât și de elevii și de discipolii săi, avea un adevărat cult pentru desen. Detalii foarte interesante despre modul său de lucru a oferit pictorul Mihai Sârbulescu, care participă și el la această licitație, cu lucrarea intitulată „Castelul Reginei Maria la Balcic” (estimată la 1.000-1.600 de euro): „Aceste desene sunt documente extraordinar de prețioase, pentru că opera de artă nu este doar tabloul realizat de artist, ci și laboratorul său. Iar aceste desene îl arată pe Ciucurencu desenatorul. Și contează foarte mult și desenele, studiile, care sunt de multe ori făcute, aparent, doar pentru el. Michelangelo spunea că desenul este totul. Omul și atunci când ară desenează. Ciucurencu spunea că desenul este construcție. Cu gândul la aceaste două definiții, înveți să îți construiești viața ca pe un desen, cu fiecare detaliu. E important ca totul să fie articulat, compus. Contează cum îți creionezi fiecare zi, vorba dictonului «Nici o zi fără o linie» («Nulla dies sine linea»”, moștenit de la Plinius cel Bătrân, n.r.)”.

Pentru cel supranumit de Nicolae Tonitza „Fenomenul Ciucurencu”, desenul premergător picturii a fost foarte important. Fie că întruchipează studii pregătitoare pentru viitoare opere în ulei, fie că sunt opere de sine stătătoare, aceste desene realizate de Alexandru Ciucurencu vor completa și întregi cu succes colecția oricărui pasionat de artă. Recordul obținut de artist într-o licitație a fost înregistrat tot la Artmark, în 2012, cu pictura „Jucătoarea de șah”, adjudecată cu 60.000 de euro.

Expoziția prilejuită de licitația ce conține și această colecție de familie cu desene realizate de Alexandru Ciucurencu este deschisă zilnic publicului larg (de luni până duminică), gratuit, în intervalul orar 10.00-20.00, la Palatul Cesianu-Racoviță din str. C.A. Rosetti nr. 5. La Galeriile Artmark porțile sunt deschise mereu, nu doar de #NoapteaMuzeelor. Vă invităm, așadar, la un „muzeu” în permanentă schimbare. Lucrările din fiecare licitație au parte de expoziții dedicate, dar acordăm spațiu și expozițiilor tematice extraordinare. Recentele prezentări publice ale „Naționalei Culturii” și „Bijuteriilor Reginei” au adus la palat mii de vizitatori.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol