5 septembrie 2023, 9:20

În deșertul Negev din Israel, astronauții simulează mediul de pe Marte (FOTO și VIDEO)

O echipă de astronauți a sosit la craterul Mitzpe Ramon din Israel, pentru a lansa misiunea AMADEE-20 Mars, care va simula mediul Planetei Roșii. Misiunea este cea mai recentă lansată de Forumul Spațial Austriac (OeWF) și se realizează în parteneriat cu Agenția Spațială din Israel (ISA) și habitatul D-MARS.

Echipa conține membri din 25 de țări, iar Centrul de Sprijin pentru Misiune funcționează din Austria. Acești „astronauți” vor locui împreună într-un habitat din craterul Ramon, conceput pentru a reproduce condițiile de pe Marte.

„Nu vrem să simulăm atmosfera de pe Marte, pentru că expunerea la ea nu s-ar întâmpla fără a muri și este, prin urmare, irelevantă”, a spus Sophie Gruber, membră a echipei de conducere a proiectului AMADEE-20.

Habitatul are o ecluză, iar astronauților li se cere să poarte costume spațiale la ieșirea din el, la fel cum ar trebui să facă pe Marte.

Scopul misiunii care a început în 11 octombrie și durează până la sfârșitul lunii este de a efectua o serie de experimente în condiții cât mai similare cu cele de pe Marte. Simularea acestor condiții poate fi totuși foarte dificilă. Misiunile analogice anterioare organizate de OeWF au avut loc în alte părți, inclusiv Austria și Oman.

La Mitzpe Ramon, astronauții vor desfășura 20 de experimente în diverse domenii, inclusiv chimie, biologie, geoștiință și psihologie. Dar cele mai importante experimente efectuate în AMADEE-20 se referă la căutarea vieții. Acesta a fost un obiectiv major al misiunilor recente pe Planeta Roșie. Căutarea vieții se numără printre obiectivele principale ale rover-ului Perseverance lansat de NASA și ale elicopterului Ingenuity Mars.

Oamenii de știință vor să stabilească dacă Marte ar putea sprijini vreodată viața, dacă planurile omenirii de a coloniza planeta se vor realiza vreodată.

Foto, video: OeWF (Florian Voggeneder); video: OeWF (M.Nakashm, R. Oren)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol