11 ianuarie 2023, 13:39

DESPRINDEREA DE RUSIA. Germania a construit primul terminal pentru gaz lichefiat

Germania face pași tot mai importanți pentru desprinderea totală de gazul rusesc și a construit primul său terminal de gaz lichefiat, lângă portul Wilhelmshaven de la Marea Nordului. S-a pus astfel piatra de temelie la infrastructura necesară primirii primei livrări de gaz lichefiat, care ar urma să sosească la jumătatea lunii ianuarie 2023, informează Clean Energy Wire (CLEW), care citează postul de radio german NDR.

Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei din Saxonia Inferioară, Olaf Lies.

Acest terminal, care ar putea fi inaugurat luna viitoare, a fost construit într-un timp record de 194 de zile, și va fi urmat de alte instalații similare, în nordul Germaniei.

Terminalul va avea o capacitate anuală de 7,5 miliarde de metri cubi. Consumul anual al Germaniei se ridica la 90 de miliarde de metri cubi până anul trecut.

Războiul din Ucraina a intensificat eforturile de diversificare a aprovizionării

Războiul din Ucraina a intensificat eforturile vizând diversificarea aprovizionării cu gaze a Germaniei, departe de livrările rusești care până acum erau cap de afiș. Germania dispune de o rețea de gazoducte de gaz natural bine dezvoltată și este legată la terminale de import cu țările vecine, dar acum ar propriul port pentru a putea primi livrări directe de gaze naturale lichefiate, scrie CLEW.

Analiștii economici subliniază că acest terminal face parte din eforturile Berlinului de a deveni independent de gazul rusesc.

La începutul acestui an, economia Germaniei depindea în proporție de peste 40% de gazul livrat de Rusia.

Potrivit unui consultant al Eurasia Group, citat de către Financial Times, încheierea lucrărilor la terminalul de gaz lichefiat marchează un punct de cotitură în încercarea Europei de a se desprinde de gazul rusesc, o variantă care părea imposibila în februarie.

Germania a reușit să umple complet depozitele sale de gaz înainte de sosirea iernii, însă oficialii de la Berlin avertizează populația și mediul de afaceri că trebuie să utilizeze gazul cu atenție.

Pe fondul acestor evenimente, Norvegia și-a reiterat sprijinul pentru partenerii săi europeni în criza energetică. Șeful guvernului de la Oslo a declarat că Norvegia va fi un furnizor energetic de încredere pentru Europa în această iarnă.

Sursa foto: CLEW/RWE


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol