24 aprilie 2024, 17:53

„Noi împotriva noastră” – intervenții culturale la nivel național pentru destigmatizarea bolilor psihice

Proiectul interdisciplinar „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice” continuă desfășurarea la nivel național a seriei de activități artistice și de conștientizare dedicate cu precădere membrilor rețelei de sprijin din jurul persoanelor afectate de boli psihice, dar și publicului larg, în perioada 20 septembrie – 15 noiembrie.

Proiectul și campania de conștientizare sunt cristalizate în jurul documentarului „Noi împotriva noastră”, realizat de regizoarea Andra Tarara și lansat în cinematografe și spații alternative în luna august a acestui an.

Filmul – premiul pentru cel mai bun film la Secţiunea România, ASTRA Film Festival 2021– are ca subiect central sănătatea psihică, discutată prin prisma unei povești personale, de familie: un tată diagosticat cu schizofrenie și fiica sa – care a crescut în umbra bolii tatălui – împărtășesc poveștile și concepțiile lor de viață, amintirile comune, experiențele legate de schizofrenie și relația cu sistemul medical.

Împreună cu partenerii din proiect, în următoarele două luni au fost programate peste 20 de intervenții în toată țara:

  • proiecții ale documentarului „Noi împotriva noastră” însoțite de dezbateri cu specialiștii din trei spitale de psihiatrie din capitală și împrejurimi;
  • ateliere de psihoeducație în psihoză cu persoane diagnosticate cu schizofrenie împreună cu DGASPC Sector 1 București;
  • ateliere de terapie prin artă, proiecții și dezbatericu diferite comunități din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Târgu Neamț, Slobozia, Zalău și Telciu – Bistrița-Năsăud,
  • realizarea unui program-pilot de dramaterapie, adresat în special familiilor și apropiaților persoanelor cu diagnostice psihiatrice. Participarea la  evenimentele din cadrul proiectului este gratuită.

 

Proiectul este inițiat și implementat de Antoci Anamaria PFA și Tangaj Production și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)* în perioada 26 iulie – 15 noiembrie 2021.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol