25 martie 2024, 0:22

Destinații europene „verzi” pe care le poți vizita în concediu. Care sunt orașele cu cele mai bune strategii de protecție a mediului

Având în vedere ritmul alert al schimbărilor climatice, mai multe orașe europene încearcă din răsputeri să devină din ce în ce mai sustenabile și prietenoase cu mediul înconjurător, atât pentru bună starea cetățenilor și turiștilor care le vizitează, cât și pentru a se alătura strategiei mondiale pentru limitearea efectelor încălzirii globale. Astfel, mai multe orașe europene au primit titlul de „Capitală Verde Europeană”, în cadrul concursului organziat de Comisia Europeană.

Potrivit unui studiu efectuat de echipa momondo, 37% dintre români au declarat că vor merge într-un City Break în 2019. Mai mult, se pare că aceștia își doresc ca, pe lângă explorarea orașelor și vizitarea obiectivelor turistice, să se poată relaxa într-un mediu mai liniștit și mai prietenos cu sănătatea lor. Astfel, românii vor să își petreacă zilele de vacanță în parc sau să facă un tur al orașului cu bicicleta sau să beneficieze de cât mai multe oportunități „verzi” care, poate, le lipsesc acasă.

 Anul acesta Capitala Verde Europeană este Oslo. Capitala Norvegiei a reușit să impresioneze juriul competiției prin îmbinarea a mai multor domenii, printre care: biodiversitate, transport public, sau sănătatea cetățenilor, care nu fac decât să îmbunătățească viața locuitorilor. Mai mult, turiștii care aleg să vină aici vor putea să se bucure de spațiul tot mai mare oferit pietonilor, în detrimentul mașinilor, precum și de spațiile verzi care se împart în întregul oraș.

Oslo – Sursă Foto: momondo

Un alt oraș care a primit această distincție este și Lisabona, care a fost aleasă pentru a valorifica strategia de îmbunătățire a vieții din capitala Portugaliei. „Dezvoltarea transportului public electric (tramvai, mașini electrice, biciclete electrice), performanța în reducerea pierderii apei din sistemul public și a refolosirii ei pentru irigații sau curățenie stradală și accentul pus pe integrarea cetățenilor în misiunea de a face din Lisabona un oraș sustenabil, i-au adus titlul de Capitală Verde Europeană a anului 2020”, arată momondo.ro.

Lisabona – Sursă Foto: momondo.ro

Orașul Lahiti din Finlanda a lucrat necontenit, încă din anul 1997 la îmbunîtățirea calității aerului, reușind să impună companiilor locale să o monitorizeze și să vegheze la creșterea ei. În plus, „un spectaculos procent de 99% dintre cetățeni locuiesc la maxim 300m distanță de un spațiu verde urban, ceea ce le permite ca în timpul liber să facă drumeții, să pescuiască, sau chiar să culeagă fructe de pădure sau ciuperci. Politicile de reciclare sau de includere a cetățenilor în dezvoltarea sustenabilă a orașului au contribuit și ele la obținerea titlului de oraș verde”, mai arată momondo.ro.

Sursă Foto: momondo.ro

Alte orașe premiate

Conform raportului momondo, încă de la începutul proiectului, din 2010, încă nouă orașe au mai fost premiate pentru modul în care au transformat orașele în unele mai sustenabile și mai prietenoase cu natura și mediul înconjurător. Printre cele mai vizitate de turiștii români sunt Stockholm (2010), Hamburg (2011), Nantes (2013) și Copenhaga (2014).

Copenhaga – Sursă Foto: momondo.ro

 

Totodată, începând cu anul 2015 a fost înființată și „The European Green Leaf Award”, o competiție asemănătoare cu cu cea a „Capitalelor Verzi”, însă pentru orașe mai mici, printre care se numără și Limerick (Irlanda) și Mechelen (Belgia) – 2020; Cornellà de Llobregat (Spania) și Horst aan de Maas (Olanda) – 2019; Torres Vedras (Portugalia) – 2015.

Nantes – Sursă Foto: momondo.ro

România nu a obținut până acum o asemenea certificare din partea Comisiei Europene, deoare nu există niciun oraș care să dețină o strategie coerentă privind dezvoltarea sustenabilă, însă am reușit să primim distincții pentru suprafețele verzi / cap de locuitor, iar orașele premiate sunt Cavnic (674,1 m2) și Baia Mare (119,2 m2), conform Institutului Național de Statistică.

De asemenea, Alba Iulia a reușit să se plaseze pe o poziție favorabilă privind folosirea resurselor regenerabile, reușind să dețină un procent foarte bun de (99%), mai ales datorită hidrocentralelor care alimentează orașul (conform unui studiu al Carbon Disclosure Project).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol