19 martie 2024, 5:55

Un detector poate „mirosi” Sars-CoV-2 cu o acuratețe de 100%

Cercetătorii britanici au dezvoltat un dispozitiv electronic care poate detecta mirosul unic al virusului Sars-CoV-2. În cercetările conduse de Școala de igienă și medicină tropicală din Londra (LSHTM) și Universitatea din Durham, dispozitivul a fost testat folosind șosete uzate de la 54 de persoane, dintre care jumătate au fost pozitive pentru coronavirus. Senzorii au fost capabili să detecteze COVID-19 cu o precizie între 98% și 100%, chiar și pe probe de la pacienți asimptomatici.

Profesorul Steve Lindsay, de la catedra de bioștiințe de la Universitatea din Durham, explică:

„Multe boli au un miros distinct asociat. Ne-am început cercetările cu o foaie de hârtie goală și am pus întrebarea: COVID-19 are un miros distinct? Am încheiat cercetarea arătând o separare clară între mirosurile persoanelor infectate cu virusul și cele neinfectate. COVID are cu siguranță un miros foarte distinct”.

Dispozitivul care a fost testat este modelul VOC 307b, echipat cu o serie de 12 senzori organici semi-conductori. În prima zi de teste, dispozitivul a atins o medie de 98% de specificitate (adică un risc scăzut de rezultate fals pozitive) și o medie de 99% de sensibilitate. În a doua zi de testare, senzorii au obținut o sensibilitate și o specificitate de 100%, sugerând că pot detecta prezența infecției Covid-19 mai precis decât orice alt test de diagnostic disponibil.

În urma acestor descoperiri incitante, Roboscientific va dezvolta două tipuri de dispozitive: unul montat în tavan și unul portabil. Senzorul montat în tavan ar putea fi utilizat în locuri aglomerate, cum ar fi sălile de clasă școlare sau cabinele de avion. Detectoarele pot identifica doar prezența virusului, nu și persoana exactă care îl poartă; prin urmare, ele nu ar înlocui niciodată testele PCR și LFT, dar ar putea servi drept un prim sistem de filtrare rapid, ajutând la economisirea de timp și bani în lupta împotriva coronavirusului.

Foto: Designboom


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol