21 iunie 2024, 5:13

Dezinformarea de pe platformele sociale, la un nivel record, în contextul războiului din Israel

Utilizatorii care au apelat la platforma X (Twitter) pentru știri de ultimă oră despre conflictul dintre Israel si Hamas sunt asaltați de știri false, videoclipuri vechi și fotografii false, la un nivel nemaiîntâlnit.

Amploarea și viteza cu care au fost împrăștiate informațiile false despre tragicele evenimente din Israel sunt fără precedent, ​​în special pe platforma X.

Această situație confirmă rezultatele unui studiu al Comisiei Europene publicat în luna septembrie, potrivit căruia platforma X prezintă cel mai mare volum de informații false, dintre cele 6 mari rețele sociale.

Experții cred că proliferarea la un nivel record a dezinformării pe platforma X, în jurul conflictului Israel-Hamas, este în mare parte rezultatul modificărilor pe care Elon Musk le-a adus platformei în ultimul an, inclusiv decizia sa de a concedia majoritatea persoanelor responsabile pentru verificarea conținutului combaterea dezinformării.

Îmbunătățite de algoritmul care răsplătește utilizatorii dispuși să plătească platformei X un abonament premium, postările de la cei cu o bifă albastră sunt plasate în partea de sus a fluxurilor de știri pentru persoanele care caută informații despre conflict.

Postările false de pe conturi verificate, care plătesc pentru o bifă albastră, au fost astfel amplificate pe platformă, iar funcția de fact-checking integrată nu a mai putut face față numărului mare de știri false.

Conturile neautentice de pe rețelele sociale răspândesc informații false despre conflictul Israel-Hamas, X și TikTok fiind platformele cele mai afectate, potrivit specialiștilor în combaterea dezinformării.

Unul din cinci conturi de pe rețelele sociale, care participă la conversații online despre atacurile Hamas și consecințele acestora, este fals.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol