5 septembrie 2023, 8:06

Dezmințire: National Gallery din Londra nu va înlătura o pictură medievală faimoasă

Celebrul tablou intitulat “Portretul lui Giovanni Arnolfini și al soției sale” este în continuare expus publicului și nu există nicio intenție din partea conducerii muzeului de a restricționa accesul publicului la această operă de artă. Purtătorul de cuvânt al National Gallery a declarat pentru Associated Press că nu au existat plângeri în legătură cu această pictură, pentru că ar semăna cu președintele rus Vladimir Putin.

Afirmațiile privind faptul că National Gallery din Londra intenționează să scoată un tablou de Jan van Eyck în urma plângerilor vizitatorilor privind asemănarea cu Vladimir Putin sunt false și au drept scop alimentarea unor narațiuni care să victimizeze Rusia și liderii săi actuali, pe ideea că sunt ținte ale rusofobiei nejustificate ce există la nivelul opiniei publice din statele occidentale.

Utilizatorii rețelelor de socializare distribuie o imagine cu „ Portretul Arnolfini ” — o pictură în ulei a artistului Jan van Eyck din 1434 — pentru a susține că muzeul care îl găzduiește vrea să elimine arta din cauza plângerilor că subiectul seamănă. Putin.

Pictura înfățișează un bărbat cu trăsături faciale ascuțite purtând o pălărie mare neagră și ținându-se de mână cu o femeie într-o rochie lungă verde. Fotografia distribuită online adnotă imaginea adăugând o săgeată pe chipul bărbatului.

O postare pe Twitter cu mai mult de 10.000 de aprecieri a distribuit imaginea cu o legendă care spune: „CREDEȚI SAU NU O galerie din Londra vrea să elimine un tablou de Jan van Eyck după plângerile frecvente ale vizitatorilor cu privire la asemănarea figurii din tablou cu Putin. ”

În timp ce unii spun că bărbatul din portret are niște trăsături faciale ascuțite care seamănă cu Putin, fotografia a fost pictată cu sute de ani în urmă. Și afirmația că portretul este scos din muzeu este complet falsă.

„Portretul Arnolfini” este găzduit la National Gallery din Londra. Titlul complet al picturii este „Portretul lui Giovanni(?) Arnolfini și al soției sale”, potrivit Esmee Wright, purtător de cuvânt al muzeului.

Wright a confirmat că opera de artă este încă expusă în muzeu. „Nu există planuri de a elimina această pictură de pe ecran”, a scris Wright într-un e-mail către AP.

De asemenea, nu au existat anunţuri sau comunicate de presă din partea galeriei care să anunţe că pictura va fi eliminată de pe site- ul său .

Afirmația a fost publicată inițial pe 30 martie pe un site de presă rusească și s-a răspândit la alte canale rusești fără nicio confirmare din partea galeriei.

ConformSite-ul Galeriei Naționale , „Portretul Arnolfini” a fost una dintre cele mai faimoase lucrări ale lui Van Eyck și a fost expusă pentru prima dată în muzeu în 1843.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol