30 august 2023, 13:22

Dezvăluirea mai rapidă a datelor despre originea COVID-19 ne-ar fi scutit de 3 ani de dispute politice

Originea SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, a fost o problemă fierbinte în timpul pandemiei.

Noile date publicate și analiza materialului genetic viral și animalier colectat de la piața umedă Huanan din Wuhan, locul asociat pentru totdeauna cu începutul pandemiei, sunt piese importante ale întregului tablou, scrie The Conversation.

„Acum avem dovezi mai solide care desemnează câinii enoți din piață drept posibil animal rezervor pentru SARS-CoV-2, cu potențialul de a infecta oamenii”, spune Dominic Dwyer, director de Patologie a Sănătății Publice la Spitalul Westmead și la Universitatea din Sydney și membru al grupului de studiu al OMS din 2021 privind originile SARS-CoV-2.

Au fost prelevate mostre din diferite locuri din piață în ianuarie 2020, la câteva săptămâni de la primele cazuri de COVID-19 în Wuhan.

ARN-ul SARS-CoV-2 și ADN-ul uman au fost identificate în aceste probe de mediu, deși nicio mostră provenită de la animale nu a fost pozitivă pentru virus.

Datele „metagenomice” subiacente trebuiau furnizate pentru a permite analize suplimentare. Acest lucru este cerut în general de publicații și este considerat adecvat în spiritul deschiderii și colaborării științifice. Cu toate acestea, abia la începutul lunii martie 2023 comunitatea internațională a avut acces la date.

„Trebuie să ne întrebăm cât de diferită ar fi fost istoria recentă dacă am fi avut aceste dovezi în urmă cu trei ani. Am fi redus enorm energia consumată, frenezia media și zgomotoasele dispute politice cu privire la ipotezele mai puțin probabile ale originii pandemiei. Ne-am fi putut concentra mai bine atenția asupra cercetării”, a adăugat acesta.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol