19 aprilie 2024, 13:06

Dezvoltatorii imobiliari vor fi obligați să construiască școli, grădinițe și cabinete medicale în cartierele rezidențiale

Cartierele rezidențiale nu vor mai primi autorizație și, prin urmare, nu vor mai putea fi ridicate dacă dezvoltatorul nu construiește și grădiniță, școală și cabinete medicale în zonă și nu asigură și infrastructura rutieră.

Este ceva nemaiîntâlnit până acum, dar este prevăzut în noul Cod al amenajării teritoriului și construcțiilor, aprobat recent de guvern, a precizat, la Radio România Actualități, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Codul urbanismului va impune niște reguli, nu se vor mai putea construi asemenea cartiere fără ca primăria să aibă temei legal pentru a impune constructorului construcția unor asemenea infrastructuri edilitare sau rutiere, respectiv ca aceste servicii publice – creșe, grădinițe, școli, cabinete medicale – să fie asigurate în acel cartier. Cetățeanul care se mută acolo, o familie tânără cu copii, de exemplu, să nu trebuiască să parcurgă o oră până își lasă copilul la o creșă sau o grădiniță poate chiar în centrul orașului”, a declarat ministrul Cseke Attila.

În aprilie 2023 a fost înregistrat la Senatul României, pentru dezbatere, Proiectul de lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor („Codul urbanismului” sau „Codul”), sub nr. L195/2023. Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, precum și trei comisii de specialitate au emis deja avize favorabile. Codul urbanismului urmează să reglementeze, potrivit expunerii de motive, legislația în materie de amenajare teritorială, urbanism, autorizarea executării lucrărilor de construcții, calitatea în construcții și alte obiecte de reglementare conexe.

Codul Urbanismului a fost adoptat sub forma unui proiect de lege astfel că va intra în vigoare după ce va fi adoptat de către cele două camere ale Parlamentului și, ulterior, promulgat de șeful statului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol