29 martie 2024, 1:48

Dialogul de dimineață – Mirela Tanc, cea mai inovatoare profesoară din România

Profesorul de Limba și literatura română de la Școala gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea se află printre cei nouă câștigători ai premiului „Global e-Innovation Award – 2017” de la MUGU International Foundation (MIF), India.

A știut că va fi profesor de mică, având în familie două modele (tatăl – profesor de istorie și mama învățătoare).  A urmărit activitatea lor de predare și plăcere de a explica și a zis: „asta vreau să fac și eu când voi fi mare.” A așteptat cu nerăbdare acest moment, convinsă fiind că va schimba lumea.

După 20 de ani în învățământ, datorită metodelor eficiente folosite în munca cu elevii, care bineînțeles că au implicat tehnologia, de numele profesoarei s-a legat o metodă didactică inovative de succes: METODA MIRELA TANC.

 

Profesorul este un facilitator, un dinamizator, un urmăritor al cuiva pe care dorește să-l pună pe o cale, să-l provoace, să-l potențeze, să-l înalțe. Este acel alter ego care însoțește și ajută copilul sau tânărul să se descopere, să reflecteze, să se cunoască pe sine, să se dirijeze. Îmi place să fiu un astfel de profesor.

Tehnologia în domeniul educației

Nu merg mai departe decât cum am evoluat eu profesional și personal de când am descoperit tehnologia prin intermediul Microsoft Education. De când sunt MIE Expert, Skype Master Teacher și MIE Trainer chiar am descoperit o lume nouă; de fapt MICROSOFT mi-a adus lumea întreagă în sala mea de clasă. Prin intermediul platformei MICROSOFT EDUCATION am vizitat muzee, galerii de artă, am călătorit virtual la o fermă din Kenya prin  Mitahato Education and Development Fund, am învățat să creăm personaje literare cu ROBIN YARDI din Santa Barbara, USA, am ascultat povești spuse de scriitoarea Tricia Brown din Alaska, SUA, am învățat despre importanța știrilor adevărate de la Tammy și Mike Dunbar din Modesto USA, am aflat despre meseria de profesor de la Clive Gibson –profesor din Dubai, am aflat tradiții de nuntă din Malaezia de la Vanesri Kasi (profesor din TOP 50 cei mai buni profesori din lume), am participat la proiecte, am fondat proiecte, pe care le-am împărtășit comunității.

Cum ați devenit membru activ al programului Microsoft Inovative Educator?

Când mi-am început cariera de profesor în 1997, acum 20 de ani, nu știam nimic despre tehnologie. Cu toate acestea, mi-am folosit toată priceperea, ingeniozitatea, pregătirea, diplomația pentru a-i capacita pe elevii mei să învețe. În primul rând, am înțeles că predarea clasică: cretă, tablă, caiete, trebuie completată cu ceva nou, care să-i însuflețească, să-i motiveze atunci când sunt obosiți, plictisiți, etc.

Tehnologia  ajută elevul să caute, să cerceteze, să găsească singur sau în grup cunoștințele pe care urmează să și le însușească, să afle soluții la probleme, să prelucreze cunoștințele, să ajungă la reconstituiri și resistematizări de cunoștințe,  îl învață pe elev să lucreze independent și în grup.

Astfel, am intrat în lumea Microsoft în 2013, însă doar în luna noiembrie 2016 am aflat mai multe, de la un dascăl minunat, Rashmi Kathuria, din India, despre ce înseamnă cu adevărat Platforma Microsoft Education. Rashmi m-a inițiat și mi-a deschis ochii și inima spre Microsoft. Pot să spun că ”m-am îndrăgostit” de această platformă minunată. Astfel am obținut 96 de insigne Microsoft și numeroase certificate pentru cursurile absolvite, am călătorit virtual în 17 țări, am învățat foarte multe, pe care le-am împărtășit colegilor mei, ca trainer Microsoft, am cunoscut profesori și specialiști de top din toate colțurile lumii.

Care este metoda dumneavoastră de predare?

Folosim Minecraft, OneNote, Sway, Skype in the Classroom, Edmodo, Fresh Paint, Translator, Paint 3D, Word, Excel, PowerPoint. Nu credeam că Minecraft mă va ajuta ca profesor de literatură. Dar, văzând că elevii mei sunt foarte pricepuți, m-am gândit: cum aș putea integra acest joc în materia mea, cum i-aș putea apropia pe elevi de citit folosind ceea ce ei folosesc deja? Și mi-a venit ideea de a le cere să recreeze o secvență dintr-o carte citită în Minecraft, apoi să îmi descrie fiecare aspect prezentat acolo. (pentru a construi, trebuia să se documenteze, ori documentarea însemna exact ceea ce eu nu reușeam cu metodele clasice: să-i conving să citească). Metoda a avut mare succes.

Folosim OneNote mai ales în cadrul proiectelor colaborative, atât profesorii cât și elevii. Cu Sway creăm prezentările mai atractive și mai interactive, buletine informative și documentații impresionante din punct de vedere vizual. Prin intermediul Skype in the Classroom am ajuns în întreaga lume, am cunoscut profesori, elevi, personalități culturale de la mii de kilometri distanță, ne-am dezvoltat conștiința globală și multiculturalitatea. Folosim Edmodo pntru a comunica cu elevii mei prin intermediul claselor virtuale. Fresh Paint ne ajută să ne modelăm ideile creatoare prin  pictura distractivă pentru artiști de toate vârstele. Cu Translator scriem mesaje personalizate în limbile partenerilor de proiecte din toate colțurile lumii. Paint 3D ne încurajează să creăm capodopere 2D sau modele 3D. Word, Excel, PowerPoint le folosim regulat pentru orice dorim să comunicăm.

Ce spune o fosta elevă despre modalitatea de predare a doamnei Mirela Tanc?

Premiile Global Award 2017

Am fost  numită „Profesor inovator în Educație” în cadrul competiției mondiale: ,,Global e-Innovation Teacher Award” 2017 alături de alți 8 profesori din lume.

Ce urmează?

Voi fi în continuare la fel de apropiată de elevii mei, să merg mai departe pe drumul devenirii mele ca dascăl, să inspir și să ajut cât mai mulți dascăli români. Deja am fost abordată de numeroși profesori din țară și nu numai care îmi cer să îi ajut și o fac cu mare drag.

Nominalizată la Global Teacher Prize în 2017 şi în 2018, voi reprezenta România la Summitul educațional E2 în Singapore și la Global Education & Skills Forum în Dubai în martie 2018. Sunt invitată ca speaker la TEDx Iași în mai 2018, la emisiuni radio, TV pentru a-și împărtăși metodele de predare, la cea de-a treia ediție Building Education Bucharest International Forum, eveniment dedicat calității actului educațional, care va avea loc pe 25 octombrie, la București.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol