CITIRE

Dialogul de dimineață – Tânărul român care i...

Dialogul de dimineață – Tânărul român care i-a uimit pe englezi cu gadget-urile sale

Alexandru Budin este un informatician pasionat din Târgu Jiu care se numără printre românii ingenioși și devotați domeniului informatic. Acesta s-a făcut remarcat prin faptul că a construit gadget-uri care au fost recunoscute la nivel internațional. Din interes pentru ideile mărețe, am luat legătura cu Alex (33 ani) și am rămas impresionată de inițiativa lui de a inova domeniul tehnologic.

Am vrut să știu mai întâi cum și-a descoperit pasiunea pentru domeniul IT și în special pentru construirea de gadget-uri. Cel care l-a inspirat a fost tatăl său, inginer care „umplea casa cu piese, scheme electrice si tot felul de reviste de știință și tehnică.” El și-a luat primul calculator la vârsta de 8 ani. Am început să citesc cartea care venea cu calculatorul și în cateva luni știam să programez în QBASIC. Încercam proiecte din ce în ce mai complicate pentru a întelege la nivel logic cum sa rezolv anumite probleme în acel limbaj. Vă dați seama că apoi nu m-am mai putut opri, îmi descoperisem pasiunea.”

De-a lungul anilor, Alex a avut sprijin din partea familiei, urmându-și visul cu pași mărunți, dar siguri. Mergeam la bibliotecă cu mama sau cu tata să iau mai multe cărți de informatică. Apoi am descoperit PASCAL și m-am îndrăgostit de acel limbaj. La 13-14 ani încercam să înțeleg cum funcționează telefoanele din casă și cum pot să fac să primesc și să dau apeluri gratuite. Devenind și mai pasionat de programare și electronică, poate și datorită părinților lui și a profesorului de fizică din școala generală, s-a îndrăgostit de tot ce înseamnă tehnologie. Astfel, acum vrea să insufle aceeași iubire noilor minți strălucite. 

 “Sunt într-un stadiu al vieții în care pot să ajut cât mai mulți copii să iubească tehnologia si electronica și am început asta prin a fi mentorul echipei de robotică a liceului Ecaterina Teodoroiu din Tg Jiu. Fac lucrul acesta doarece când am fost eu în locul lor, nu a existat cineva să îmi explice și să mă ajute în acest domeniu.” Pe lângă acest program, Alex ne-a declarat că una dintre cele mai mari realizări a fost colaborarea cu Samsung în care a avut ocazia să construiască un robot numit NXROVER, inspirat din modelul NASA al Mars Rover-ului. “Ideea robotului era ca, la fel ca Mars Rover, lumea se putea conecta la el din orice colț al lumii și îl putea controla. A fost un proiect care a costat 1.5 milioane de lire și am caștigat nenumărate premii de inovație pentru el, inclusiv la festivalul de la Cannes din Franta.”

Realizările lui chiar notabile și am putea spune că are un viitor măreț înainte. „Am avut șansa să avansez mult în carieră și să colaborez cu companii mari precum Samsung, PayPal, American Airlines, Hyunday, Jaguar, BBC, Facebook, Spotify, Google și lista poate continua. În același timp am ajuns să îmi fac prieteni și contacte in aceste companii.”

Alex mi-a relatat faptul că are o legătură foarte strânsă cu compania de robotică Robo Challenge prin intermediul căreia a ajuns să colaboreze cu emisiunea Gadget show, oferindu-le ajutor pentru construirea unei drone care putea fi un instructor de fitness. “drona zbura autonom pe stadion și te urmărea în timp ce alergai. În acest timp, un ecran ce l-am prins de dronă urla la tine să te miști mai repede sau să te oprești. Realizatorii emisiunii au vrut ca noi să facem drona mai specială și să avem un mod mai direct de a ambiționa prezentatorul emisiunii (care era alergatorul). Ne-am gândit că cea mai bună soluție este să montăm un pistol tip airsoft care să tragă în prezentator dacă nu respecta instrucțiunile. Totul în mod autonom. La filmări ne-am distrat imens când pistolul începea să tragă în prezentantor. Am reglat presiunea pentru ca durerea provocată să nu fie mare. Eu m-am ocupat atât de partea de software ce controla poziționarea autonomă a armei și a dronei, cât și de capacitatea de a detecta când alergătorul rămânea în spate.”

Din păcate, realizatorii emisiunii au avut parte de o serie de impedimente cu difuzarea acesteia, însă Alex a rămas cu o experiență plăcută “Tot ce pot zice este că a fost puțin periculos, dar am vrut să vedem dacă putem să o facem. Curiozitatea, până la urmă, ne împinge pe toți mai în față.”

Din păcate, Alex a întâmpinat și obstacole până acum, în special în România. ” Am avut neșansa să lucrez pentru câteva companii care nu erau chiar cinstite și nu știau să aprecieze oamenii care lucrau pentru ei. Nu aș putea să dau nume acum, dar au fost 2 firme în Timișoara unde a trebuit să apelăm la sistemul legal pentru a ne recupera salariile datorate. ”

 

 

Alex este unul dintre românii care a reușit prin capacitățile și ingeniozitatea sa să îi cucerească pe străini și să ne ofere nouă un model a faptului că prin pasiune și dedicare putem să ne atingem visele.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.