26 ianuarie 2023, 19:03

Diavolul se îmbracă de la Pravda. Înrolarea femeilor în Ucraina, un fake news grosolan (COMENTARIU)

Dacă, pe românește, “pui botul” la o știre cu un analist rus care citează un document numai de el știut al Statului Major General al Ucrainei, într-o problemă atât de gravă, atunci înseamnă că ești pregătit să iei țeapă și cu “Metoda Accidentul” și, probabil, îți meriți soarta.

O știre a bântuit ieri mediile românești. Deși era logic și mirosea de la o poștă, mulți au preluat-o cu șut la poartă, chiar nume mari din presa de la noi. Este vorba de informația conform căreia Kievul se pregătește (și nu la un moment dat, ci peste două zile) să treacă la încorporarea femeilor între 18 și 60 de ani.

Centrul pentru Combaterea Dezinformării din Ucraina, un organism al statului ucrainean, a dezmințit informația potrivit căreia Kievul va începe mobilizarea femeilor pentru război din data de 15 iunie.

Diavolul se îmbracă de la Pravda

Știrea publicată de site-ul rusesc Pravda îl citează pe Boris Rojin, un analist al Centrului de jurnalism politico-militar din Rusia, care susține că a intrat în posesia unui document ce arată că șeful Statului Major General al Ucrainei, general-locotenentul Serghei Șaptal, a ordonat centrelor de recrutare să pregătească până pe 15 iunie lista ucrainencelor ce urmează să fie înrolate în forțele armate.

Potrivit documentului, centrelelor de recrutare ucrainene li s-ar fi ordonat să înroleze toate femeile ucrainene cu vârsta între 18 și 60 de ani până la sfârșitul lunii iunie și că acestea ar urma să fie mobilizate pentru „completarea neîntreruptă a efectivului” militar.

Aceeași știre publicată de ziarul rusesc mai afirmă că administrațiilor militare și civile din Dnepropetrovsk, Kiev, Kirovograd, Nikolaev, Odesa și Harkov li s-a ordonat să organizeze centre suplimentare de cazare și instruire militară pentru femeile ce urmează să fie mobilizate.

În mod interesant, știrea privind mobilizarea ucrainencelor a apărut la scurt timp după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins petiția privind ridicarea interdicției pentru bărbații cu vârsta între 18 și 60 de ani de a părăsi Ucraina.

Interesant este că “Informația” nu numai că nu a fost preluată de vreun canal mass-media occidental, dar nici agențiile de presă ale statului rus precum TASS, Interfax sau RIA Novosti nu au fost sensibilizate de această “știre”. Ceea ce înseamnă că nici măcar nu a fost o “petardă” cu acoperire de la Kremlin ci doar o inițiativă particulară. Cine știe, poate se dau butelii…

Foto: Ukrgate.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol