3 martie 2024, 10:21

Dimitrie Cantemir, sărbătorit la Radio România Cultural de Bogdan Simion și Maria Balabaș

Filologul și muzicianul Bogdan Simion se alătură echipei Radio România Cultural și, împreună cu Maria Balabaș, face un portret neconvențional al lui Dimitrie Cantemir și a moștenirii sale muzicale și culturale, la 300 de ani de la nașterea cărturarului. Două emisiuni speciale cu titlul “Cantemir 300, făuritorul de muzică” vor putea fi ascultate pe 26 și 27 octombrie, de la ora 13.00.

A fost „erudit de faimă europeană, voievod moldovean, academician berlinez, prinț rus, cronicar român, cunoscător al tuturor plăcerilor pe care le poate da lumea, un Lorenzo de Medici al nostru”, aşa cum îl descria G. Călinescu.

Pentru Blaga, principele este  „inorogul alb” al gândirii româneşti, făptură stranie şi pură, de o genială claritate în previziuni.

A fost o bucurie să mă reîntâlnesc cu Maria Balabaș și să vorbim despre domnitorul Dimitrie Cantemir, în anul în care se fac 300 de ani de la dispariția sa. Desigur dispariția e doar o metaforă întrucât vom vedea în cele două ediții pe care i le-am dedicat la Radio România Cultural cât de prezent a rămas un om de cultură al pre-modernității. Nu în ultimul rând, aș spune că această discuție vine ca un preambul la o serie amplă pe care o pregătim împreună”, spune Bogdan Simion.

Cele două emisiuni de la Radio România Cultural au în primul rând rolul de a ni-l desluși pe Dimitrie Cantemir nouă, celor de acum:

Cine sunt cei doi

Bogdan Simion-Mihaia început să studieze cobza la vârsta de 15 ani cu lăutarul Constantin Gaciu la Slatina. A studiat la Colegiul Național „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea, ale cărui cursuri le-a absolvit în anul 2009. Și-a continuat studiile la Facultatea de Litere a Universității din București, unde a obținut licența în Studii Culturale Europene și masterul în Cultură și Politică în Context European și Internațional, în anul 2014. A obținut titlul de doctor de la aceeași facultate, cu teza intitulată Imaginea regelui Carol I în presă: antidinastici și procarliști.

Din anul 2010 a călătorit prin România, culegând cântece lăutărești și învățând de la puținii cobzari rămași în viață. La 1 mai 2021 a publicat albumul ”Valahia în Demol”, alcătuit din cântece din Muntenia și Oltenia anilor 1800.

Maria Balabaș este om de radio și muziciană. Moderează “Dimineața crossover” la Radio România Cultural, unde s-a implicat și în dezvoltarea a numeroase proiecte dedicate inovației sonore. A primit nominalizări la Prix Europa, Prix Italia, Grand Prix Nova și a primit premiul Semi Silent. A inițiat grupuri muzicale inspirate de tehnici de im


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol