23 iunie 2024, 10:42

Din păcate, este oficial. Luni a fost cea mai călduroasă zi din istorie

Luni a fost cea mai călduroasă zi din lume înregistrată vreodată, depășind pentru prima dată o medie de 17 grade Celsius (62,6 grade Fahrenheit), potrivit primelor măsurători efectuate marți de meteorologii americani.

Temperatura medie zilnică a aerului la suprafața planetei pe 3 iulie a fost înregistrată la 17,01 °C de către o organizație atașată Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA (NOAA).

Această măsurătoare depășește precedentul record zilnic (16,92 °C), stabilit la 24 iulie anul trecut, potrivit datelor furnizate de Centrele Naționale pentru Predicția Mediului din cadrul NOAA, care datează din 1979.

Temperatura medie a aerului la nivel mondial, care fluctuează între aproximativ 12 °C și puțin sub 17 °C în orice zi a anului, a fost în medie de 16,2 °C la începutul lunii iulie între 1979 și 2000.

Recordul nu a fost confirmat încă de alte măsurători, dar ar putea fi doborât în curând, odată cu începerea verii în emisfera nordică.

Temperatura medie globală continuă de obicei să crească până la sfârșitul lunii iulie sau începutul lunii august.

Chiar și luna trecută, temperaturile medii globale au fost cele mai ridicate înregistrate vreodată pentru începutul lunii iunie de către unitatea de monitorizare a climei Copernicus a Uniunii Europene.

Este probabil ca temperaturile să crească și mai mult peste mediile istorice în cursul anului viitor, odată cu debutul fenomenului meteorologic El Nino în Oceanul Pacific, pe care Organizația Meteorologică Mondială a confirmat luni că este în curs de desfășurare.

În plus, activitatea umană – în special arderea combustibililor fosili – continuă să emită în atmosferă aproximativ 40 de miliarde de tone de CO2 care încălzesc planeta în fiecare an, scrie Science Alert citând France Presse.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol