4 mai 2024, 5:12

Dirijorul Michael Sanderling şi violoncelistul Andrei Ioniţă la Ateneul Român

Marcarea bicentenarului morţii Lordului Byron continuă la Filarmonica „George Enescu”. Dacă în săptămâna precedentă, Filarmonica „George Enescu” a programat Poemul dramatic Manfred, compus de Robert Schumann pentru punerea în scenă a lucrării omonime de Byron, în concertele simfonice de joi, 25 aprilie şi vineri, 26 aprilie 2024, personajul-arhetip al romantismului revine pe scena Ateneului, prin interpretarea Simfoniei Manfred de Piotr Ilici Ceaikovski.

La pupitrul Orchestrei Fiarmonicii „George Enescu” se va afla Michael Sanderling. Dirijor principal al Luzerner Sinfonieorchester din 2021, ansamblu alături de care a realizat integrala simfoniilor de Brahms în 2023 pentru casa de discuri Warner Classics, precum și o înregistrare a concertelor de Schumann și de Grieg cu pianista Elisabeth Leonskaja. Sub conducerea lui Michael Sanderling, Luzerner Sinfonieorchester a efectuat turnee în Asia, America de Sud și în Germania.

Dirijor invitat

Ca dirijor invitat, Michael Sanderling conduce orchestre de top din întreaga lume – Filarmonica din Berlin, Gewandhausorchester Leipzig, Orchestra Simfonică din Indianapolis, Orchestra Filarmonicii din Hong Kong, Orchestra Regală Concertgebouw, Orchestre de Paris, Orchestra Philharmonia din Londra, Orchestra Simfonică NHK, Orchestra Tonhalle din Zurich.
În perioada 2011-2019, Michael Sanderling a deţinut postul de dirijor principal al Filarmonicii din Dresda, efectuând numeroase numeroase turnee internaționale, precum şi înregistrări de referinţă, cum sunt integralele simfoniilor de Beethoven și Şostakovici pentru Sony Classical.

În prima parte, artistul în rezidenţă al Filarmonicii „George Enescu” în stagiunea în curs, violoncelistul Andrei Ioniţă va fi solist al Concertului de Aram Haciaturian.
Singurul câştigător din România al Premiului I la cea mai dificilă competiţie de profil din lume, Concursul Internaţional „Piotr Ilici Ceaikovski” de la Moscova, tânărul violoncelist se recomandă printr-o carte de vizită impresionantă. Alături de colaborări cu nume de mare prestigiu şi de apariţii încununate de succes pe cele mai mari scene, Andrei Ioniţă s-a bucurat de distincţii importante, fiind desemnat drept artist în rezidenţă al Orchestrei Simfonice din Hamburg în perioada 2019-2020 şi „BBC New Generation Artist” în perioada 2016-1018; a fost, de asemenea, laureat la numeroase concursuri internaţionale, dintre care amintim „Aram Haciaturian”, ARD, „Emanuel Feuermann”.
Apreciat drept „o personalitate muzicală întru totul individuală, cu o tehnică sclipitoare” (The Guardian), „printre cei mai interesanți violonceliști care s-au afirmat în ultimul deceniu” (Times of London), Andrei Ioniţă este unul dintre cei mai admiraţi muzicieni din generaţia sa. Discul său de debut, realizat la Orchid Classics, cuprinde o lucrare în primă audiție absolută de Brett Dean, alături de piese de Bach și Kodaly, prilej cu care Gramophone l-a numit „un violoncelist cu talent şi iscusință superbe, precum şi cu devotament pentru muzica timpurilor noastre”.

25.04 3

Ateneul Român
Joi, 25 aprilie 2024, ora 19
Vineri, 26 aprilie 2024, ora 19
Orchestra Simfonică a  Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor MICHAEL SANDERLING
Solist ANDREI IONIŢĂ

Program
Aram Haciaturian – Concertul în mi minor pentru violoncel şi orchestră
Piotr Ilici Ceaikovski – Simfonia „Manfred” în si minor, op. 58

Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I:    130 lei
Categoria II:  120 lei
Categoria III: 110 lei

Biletele se pot cumpăra:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți – vineri 12:00 – 19:00. Telefon: 021.315.68.75)
– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol