29 martie 2024, 14:51

Djokovic, o palmă peste ochii australienilor

Australia fierbe. Ca să înțelegem ce se întâmplă, trebuie să ne uităm în urmă.

Cîteva cifre

Continentul australian a evitat pandemia, dar eforturile au fost uriașe. Graficul sec al situației îmbolnăvirilor ne arată că până la jumîtatea lui august în Australia nu a existat Covid. Apoi, cazurile au fost puține, cu un maxim de 2.500 cazuri/zi, la o țară cu populația de 26 de milioane de locuitori.

Toate aceste cifre s-au câștigat extrem de greu.

Pe 20 martie 2020, Australia, o uriaşă ţară-continent, a impus unul dintre cele mai stricte regimuri din lume privind închiderea graniţelor naţionale, pentru a se proteja astfel de pandemia de COVID-19.

Zeci de mii de australieni care trăiau în străinătate nu au mai putut să revină în ţara natală timp de 19 luni. Cursele aeriene au fost rare, iar cetăţenii australieni care au primit totuşi permisiunea de a pătrunde pe teritoriul ţării au trebuit să respecte o costisitoare carantină de 14 zile la hotel.

Este emblematic cazul unui agent de securitate din Perth, care, depistat pozitiv, a băgat în carantină 2 milioane de australieni.

Poate că măsurile vă duc cu gîndul la China. Cu atât mai mult, aceste lucruri s-a întâmplat într-o țară democratică…

La finalul primului an pandemic, Australia reușise să nu înregistreze mai mult de 909 decese. Spre comparație, România avea 18.402.

Timp de 600 de zile Australia a fost într-un lockout sever. S-a spus că au fost cele mai severe restricții din lume și chiar au fost.

În ultimele trei săptămâni a început nebunia.  2.500, 5.000, 10.000. 30.000. Peste 47.000 de cazuri la 4 ianuarie. Peste 65.000 de cazuri pe 5 ianuarie. Practic 10% din totalul cazurilor raportate timp de doi ani s-au consumat într-o singură zi.

Cazul Djokovic

Apariția sa, după nenumărate declarații anti-COVID și antivaccin răspândite la turneele sale (este bineconoscut pentru toate acestea), la care se adaugă petreceri, culminând cu imaginile de la Adria Tour din iunie 2020 (un nesemnificativ turneu de tenis de la Belgrad) au făcut din el, încă o dată, băiatul rău al sportului alb.

Dar de data aceasta era băiatul rău și inconștient.

Și a urmat episodul Australia.

​Venirea sa la Australian Open  a reușit să stârnească deja un val de nemulțumiri, după ce a primit o scutire medicală pentru a putea participa la turneu.

Conform regulamentului, doar sportivii vaccinați cu schemă completă vor putea participa la primul Grand Slam al anului. Dar regulamentul nu se aplică și numărului 1 mondial, nu?

Reacțiile nu au întârziat să apară

Fost jucător în circuitul ATP, Sam Groth dă de pământ cu liderul mondial, acuzându-l pe acesta de ipocrizie.

În plus, Groth l-a avertizat pe Nole că-l vor aștepta proteste din tribune la meciurile sale.

Scutirea sârbului este văzută precum o palmă primită peste față, iar Sam Groth (fost jucător în circuitul ATP) folosește cuvinte dure atunci când vine vorba despre Djokovic.

Groth îl acuză pe Nole că îi pasă numai de el și că scutirea medicală primită de acesta este precumo palmă peste ochii australienilor.

„Aprobarea scutirii medicale pentru ca Novak Djokovic să joace la Australian Open este o decizie care scuipă în faţa oricărui australian. Când am văzut prima dată știrile, nu pot spune că am fost surprins, dar pentru un tip care a spus că nu va spune niciodată nimic despre starea sa medicală, să iasă și să spună că a primit o scutire este o mișcare îndrăzneață.

De ce nu renunţi la codul tău de tăcere? Ești gata să spui că ai primit o dispensă medicală, dar nu spui de ce.

M-am săturat de ipocrizie, nu-mi place deloc. Se ascunde în spatele faptului că nu are obligaţia de a dezvălui mai multe informații.

Uită-te doar furtuna pe care ai creat-o. Este lipsă de respect față de toți cei care au cunoscut iadul în ultimii doi ani (vorbește despre toți cei care au suferit din cauza Covid-19 sau care i-au pierdut pe cei dragi din cauza virusului – n.r).

Sunt unul dintre milioanele de australieni care au făcut sacrificii incredibile în ultimii doi ani. Cu toții am trecut prin blocaje, restricții, la școală, acasă și am făcut nenumărate schimbări în viața noastră, așa că nu-mi spuneți că Djokovic nu este conștient prin ce au trecut oamenii.

El va fi distrus de fiecare dată când iese pe teren (n.r. de către cei prezenți în arene), la Australian Open. Şi poți da vina pe oameni?”, a spus Sam Groth pentru Herald Sun, citat de Eurosport.

 

Întrebări

Djokovic și guvernul australian au multe întrebări la care trebuie să răspundă. Care este problema lui medicală? A avut Covid în ultimele șase luni? Dacă da, de ce nu s-a spus acest lucru,  cum s-a întâmplat în 2020, când a suferit de boală? Ar fi putut să aibă Covid în ultimele șase luni și să fi jucat 33 de meciuri? Greu.

Novak Djokovic a fost multe ore blocat pe aeroport, acestuia fiindu-i refuzat dreptul de a intra în Australia cu toate că a primit scutirea medicală pentru a participa la Australian Open.

Conform The Times și jurnalistului Mike Dickson, Nole a stat ore bune pe aeroport încercând să intre în Australia.

Autoritățile de frontieră i-au blocat accesul după ce Djokovic și echipa sa au aplicat pentru tipul greșit de viză pentru a intra în Australia.

Este o viză care nu le permite persoanelor nevaccinate să intre pe teritoriul Australiei, ceea ce a cerut de fapt Djokovic (scutire medicală).

Informația conform căreia un membru al echipei sale ar fi cerut o viză care nu se aplică în cazul lui Novak Djokovic (n.r. o sub-clasă de viză care nu se aplică jucătorilor de tenis) este confirmată și de presa din Serbia.

Gazetarii sârbi de la blic.rs aduc în discuție o problemă și mai mare pentru liderul mondial.

S-ar părea că Djokovic are o justificare de la medicii din Serbia conform căreia ar fi avut Covid-19 în ultimele șase luni, ceea ce ar însemna că nu ar avea nevoie să fie vaccinat pentru a intra în Australia (nu este oficială informația).

Ar exista însă unele rezerve din partea autorităților de frontieră australiene în legătură cu valabilitatea și veridicitatea acelui document.

Liderul mondial a ajuns la Melbourne cu un zbor al celor de la Fly Emirates din Dubai.

Novak Djokovic a aterizat în Australia în jurul orei 23:15 (ora locală), iar inițial nu a avut voie să părăsească avionul.

La ceva timp distanță a avut voie să intre în zona vamală, acolo unde a avut parte de ore bune de așteptare și discuții cu oficialitățile australiene.

UPDATE

Novak Djokovic nu a primit permisiunea de intra pe teritoriul Australiei şi viza sa a fost anulată, anunţă presa internaţională. El poate face apel la această decizie, dar cel mai probabil nu va evolua la Australian Open.

 

Desfășurarea evenimentelor pe scurt

Djokovic și echipa sa aterizează la Melbourne la ora locală 23:15.

Inițial, aceștia nu au voie să părăsească avionul cu care au venit.

Ministrul Sportului din Australia a anunțat că Djokovic nu are dreptul să intre în țară.

Nole rămâne blocat ore bune în zona vamală.

Urmează o discuție îndelungată cu autoritățile locale.

Djokovic are un tip de viză cu care nu poate intra în Australia în calitate de nevaccinat (scutire medicală).

Liderul mondial este așteptat să depună o nouă cerere și să rezolve favorabil intrarea sa în Australia.

Tatăl sportivului afirmă că fiul său este ţinut captiv.

Novak Djokovic nu a primit permisiunea de intra pe teritoriul Australiei şi viza sa a fost anulată.

El poate face apel la această decizie, dar cel mai probabil nu va evolua la Australian Open.

 

Ministrul australian al Sănătăţii, Greg Hunt, a afirmat că Djokovic nu a putut oferi dovezi potrivite pentru a putea intra în Australia şi va fi trimis înapoi în Serbia.

Tot miercuri, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a discutat la telefon cu Novak Djokovic, liderul tenisului mondial, care era ţinut de peste 7 ore într-o încăpere de pe aeroportul din Melbourne.

„I-am spus că Serbia este alături de el. Facem tot ce putem ca hărţuirea liderului mondial din tenis să se încheie”, a declarat Vucic, conform The Telegraph.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol