20 iunie 2022, 17:31

Dmitri Muratov scoate  la licitație Medalia Premiului Nobel Pentru Pace

Jurnalistul rus Dmitri Muratov va scoate la licitație medalia sa de la Premiul Nobel pentru Pace, promițând că încasările vor fi direcționate direct către UNICEF în eforturile sale de a ajuta copiii refugiați din cauza războiului din Ucraina, scrie The Guardian.

Muratov, distins cu medalia de aur în octombrie 2021, a contribuit la fondarea ziarului rusesc independent Novaia Gazeta și a fost redactor-șef al publicației atunci până când aceasta a fost închisă în martie, pe fondul represiunii de către Kremlin a jurnaliștilor și a disidenței publice în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Jurnalistul (carea împărțit Premiul Nobel pentru Pace anul trecut cu jurnalista Maria Ressa din Filipine) a declarat că dorește să scoată la licitație premiul său și că va dona premiul în bani de 500.000 de dolari care îl însoțește în scopuri caritabile.

Cei doi jurnaliști au fost premiați pentru luptele lor pentru păstrarea libertății de exprimare în țările lor respective, în ciuda faptului că au fost atacați de hărțuire, de guvernele lor și chiar amenințări cu moartea.

Muratov a fost foarte critic la adresa anexării Crimeei de către Rusia în 2014 și a războiului declanșat în februarie.

Medalia lui Muratov va fi vândută de Heritage Auctions la 20 iunie, Ziua Mondială a Refugiaților, cu sprijinul comitetului de premiere.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol