22 noiembrie 2022, 11:22

Doar două minute de mers pe jos, după masă, sunt surprinzător de benefice

Asta este știre pentru leneși, vă veți spune. Totuși, nu. Un studiu tocmai vine să ne spună că este nevoie de mult mai puțin exercițiu decât ne imaginam noi pentru a scădea nivelul glicemiei după ce am luat masa.

Se spune că plimbarea de după masă este aur curat pentru digestie, iar știința a arătat că o plimbare de 15 minute, după masă, reduce nivelul de zahăr din sânge.

Dar un nou studiu a arătat că chiar și mai puține minute sunt de ajutor, fiind suficiente pentru a se obține aceleași beneficii, scrie The New York Times.

Noua cercetare, care a trecut în revistă rezultatele obținute de șapte studii, a ajuns la concluzia că sunt suficiente 2 – 5 minute pentru ca nivelul zahărului din sânge să scadă.

De menționat că subiecții au fost atât oameni sănătoși, cât și cu prediabet sau diabet, concluziile fiind valabile în cazul tuturor.

Mai ales în cazul celor cu diabet, este important să se evite fluctuațiile bruște ale glicemiei. Aceleași fluctuații sunt factor de risc pentru instalarea diabetului de tip 2.

S-a dovedit și că a sta în picioare (versus pe canapea, de exemplu) ajută, dar nu în măsura în care o face o plimbare ușoară. Totuși, beneficii sunt chiar și așa, a explicat autorul studiului, Aidan Buffey, de la Universitatea Limerick, din Irlanda.

Plimbarea, de exemplu, presupune și aportul mușchilor, care vor folosi glucoza în exces, se arată în studiu.

Rezultate bune se obțin și cu o rundă de treburi casnice, după masă. Orice fel de mișcare e de ajutor, mai spun autorii studiului.

Totuși, cele mai bune rezultate se obțin atunci când masa e urmată de o plimbare de 60 – 90 de minute.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol