1 iunie 2023, 8:00

DOCUMENT ISTORIC. O scrisoare semnată de Corneliu Coposu, făcută publică în premieră, după 33 de ani

Președintele Fundației Corneliu Coposu, Ion Andrei Gherasim, a dat publicității un document istoric. Este vorba despre un apel pe care fostul lider anticomunist Corneliu Coposu a intenționat să îl citească pe postul național de televiziune, în data de 22 decembrie 1989. Deși, credeam la vremea respectivă, că odată cu Nicolae Ceaușescu căzuse și comunismul, mesajul Seniorului Coposu nu a ajuns la români. A fost blocat în studiourile Televiziunii Române Libere.

”Este vorba de apelul scris de către Seniorul Corneliu Coposu în ziua de 22 decembrie 1989, pe care voia să-l citească la Televiziunea Română LIBERĂ(?), la ora 18,00. Ajuns la intrarea de pe strada Pangratti, a scris pe un bilețel cine este și a rugat ofițerul de la poartă să-l transmită în studioul 4 de unde se făceau transmisiile în direct. Bilețelul pe care era scris ”Corneliu Coposu, fost secretar particular și politic al lui Iuliu Maniu” a ajuns în mâinile lui…..Silviu Brucan, care, citind cele scrise, a albit instantaneu (după cum a povestit regretatul Ion Caramitru) și a răcnit la ofițer: ” Oricine, dar ăsta nu!!!”
După 33 de ani, în apropierea orei 18,00, îmi fac o datorie de conștiință și de necesară memorie și fac public minunatul mesaj al celui care a fost CORNELIU COPOSU”, a scris Ion Andrei Gherasim în pagina sa de Facebook.
Români!
Dumnezeu este cu noi

Să păstrăm o clipă de tăcere pioasă în memoria celor care și-au vărsat sângele pentru libertatea care începe astăzi și pentru noi. Îmbrățișăm cu toată căldura sufletului nostru pe străluciții noștri tineri, studenți, elevi, muncitori, care au înfruntat cu pieptul deschis gloanțele nelegiuite ale dictaturii și au înfrânt prin eroismul lor cel mai tiranic și mai despotic regim de teroare din istoria milenară a României. Aducem omagiul nostru muncitorilor noștri dragi, care au păstrat în suflete dragostea lor de libertate și care au dovedit că sufletul românesc nu poate fi îngenuncheat.

Salutăm cu dragoste armata noastră vitează care s-a alăturat poporului din care se trage. Țara a trecut prin clipe zguduitoare până când poporul nostru umilit și amenințat în însăși integritatea sa ideologică și-a dobândit, prin crâncenă luptă, libertatea. Aducem, în acest moment istoric, închinarea noastră marilor patrioți ai istoriei noastre, uciși de sângeroasa dictatură: Iuliu Maniu, Constantin Brătianu, Ion Mihalache, George Brătianu, Titel Petrescu, celor peste treizeci de mii de martiri căzuți sub gloanțele ucigașe ale dictaturii sau morți în temnițe, lagăre și ocne.

Aducem omagiul nostru națiunilor care ne-au încurajat și sprijinit în lupta noastră. Izbânda noastră ne ferește de judecata severă a viitorului.

Cel care vă vorbește a înfruntat pușcăriile comuniste vreme de 17 ani, a fost târât în hrubele securtății de 184 de ori, în ultimii ani de dictatură și a suportat 27 de percheziții domiciliare numai pentru vina de a fi fost secretar general adjunct al Partidului Românesc condus de Iuliu Maniu, scos în afara legii în 1947.

Facem un apel fierbinte la ordine și calm.

Întregul nostru popor trebuie să dea dovadă de patriotism și înțelepciune.

Trăiască România!”, transmitea Corneliu Coposu în decembrie 1989.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol