20 aprilie 2024, 2:22

Documentar: 11 ianuarie 1994, 25 de ani de NATO

La data de 11 ianuarie 1994, România avea să aibă parte de o realizare istorică, ce urma să întărească structurile democrației postdecembriste. Atunci, în cadrul Cartierului General al NATO din Bruxelles, ministrul afacerilor externe Teodor Meleșcanu semnează, în numele țării, documentele de aderare la inițiativa americană a Parteneriatului pentru Pace. Acest demers politico-militar, nu avea decât să strângă legăturile cu Pentagonul american și să dea un exemplu pozitiv tuturor țărilor din Europa de Est, care aspirau de mult la momentul aderării la NATO. Astfel că, pe 2 aprilie 2004 steagul Romaniei s-a ridicat la Cartierul General al NATO de la Bruxelles, adica 20 de ani mai tarziu.

Sursă Foto: europalibera.org

Cu toate acestea, aderarea României la NATO nu a fost realizată printr-un proces lin. Principalul motiv care a îngreunat procesul integrării noastre a fost reprezentat de disonanța cognitivă, deoarece înainte de decembrie 1989, NATO era considerată dușmanul Românii. Mai mult decât atât, imediat după căderea comunismului, au existat și foarte puțini oameni politici care îndrăzneau să dezbată împreună cu cetățenii ideea intrării României în această alianță. Însă, cei care au suținut-o au reușit să implementeze măcar, ideea existenței unei astfel de variante, care avea să ne aducă multe beneficii. Printre ei se numărau Regele Mihai I, Corneliu Coposu și Ion Rațiu.

 

Au trecut 25 de ani de la momentul 11 decembrie 1994. Ministerul Apărării Naționale a fost de această dată organismul direct implicat în ceea ce privește integrarea noastră în NATO. Din acest motiv, Armata Română reprezintă azi un element central, un model în interiorul Aliantei. Diplomația română a reușit de atunci până acum să fructifice toate avantajele țării noastre. Așadar, aderarea Romaniei la NATO a reprezentat cel frumos demers politico-militar al democratiei romanesti. Toate partidele, diplomatii, militarii au depus un efort remarcabil ca statulul de aliat sa fie obtinut.

Urmăriți în continuare un interviu realizat împreună cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Sursa: radu-tudor.ro. 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol