26 octombrie 2021, 20:49

DOCUMENTAR „Casa cu păpuși” de Tudor Platon, despre empatizarea între generații

Afli despre relațiile interpersonale la vârsta a treia, evoluția speciilor și teoriile conspirațiilor din jurul gerontofobiei, ai un pic de religie, câteva bancuri porcoase, afli despre dragoste și sex ș.a.m.d. Și toate astea nu într-un film de la Discovery Channel, ci într-un documentar de 70 de minute.

Debutul în regie al directorului de imagine Tudor Platon, documentarul „Casa cu păpuși”, câștigător al Trofeului „Ceau Cinema!” de la Timișoara, va avea premiera pe marile ecrane în acest weekend.

Filmul este o incursiune într-un univers special: vacanța anuală a unor femei de 70 de ani. Departe de bărbați și de lumea dezlănțuită, Cica, Nana și prietenele lor se izolează voluntar într-o vilă de pe Valea Oltului. Împreună, împletesc pofta de viață cu amintirile, melancolia cu veselia, bârfele cu bancurile, totul pentru a întreține iluzia că pentru ele timpul nu a trecut și că sunt aceleași fete tinere, frumoase și îndrăgostite, din urmă cu 50 de ani.

La discuția de după proiecția de la Cinema Muzeul Țăranului, cineva din sală a spus că este vorba despre empatizare între generații. Tudor le urmărește pe cele patru prietene tot timpul, fără să fie ostentativ cu camera video. Aparatul este un martor tăcut și am aflat că Tudor le spusese femeilor să se poarte normal și că va declanșa camera fără ca ele să știe.

Montajul face povestea coerentă: dacă una dintre doamne dezvoltă un subiect pe parcursul mai multor scene, montajul urmărește acea poveste, nu cronologia scenelor. Rezultă un film dinamic, plin de dialoguri și amuzament. Femeile insistă pe faptul că nu se simt bătrâne, dar acest lucru nici nu mai trebuia precizat, pentru că totul la ele are aer tineresc, jucăuș. Poveștile lor din trecut sunt pline de savoare și de o oarecare nostalgie.

Citește detalii la Cyberculture.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.