28 mai 2020, 6:31

Documentarul „colectiv”, văzut cu ochi buni de critici. Este pe lista celor mai bune filme ale toamnei

Drama românilor surprinsă în documentarul „colectiv”, de Alexander Nanau, se numără printre cele mai bune filme prezentate în cadrul festivalurilor din toamna acestui an, criticilor de la prestigioasa publicaţie Variety, citați de Mediafax.

Pelicula a fost prezentată în primă audiență la festivalul de la Veneţia, fiind în strânsă competiție cu celelalte peste 300 de filme care au mai fost prezente și la Toronto.

În acest an, pe lângă competiția anuală organizată în cadrul Festivalului de la Veneţia (28 august – 7 septembrie) a rulat și fimul regizorului de origine română premiat cu Emmy Alexander Nanău „colectiv”, o producţie realizată în colaborare cu mai mulți artiști din Luxembrug.

Documentarul „colectiv” relatează evenimentele care au precedat incendiul din clubul bucureștean cu același nume, în care au murit 64 de persoane, în 2015. Astfel, „colectiv” a reușit să înregistreze chiar și o premieră, fiind, potrivit organizatorilor festivalului, primul documentar românesc selectat la Mostra veneţiană.

Este dificil să câştigi interesul publicului pentru un film românesc uimitor, chiar dacă este premiat cu Palme d’Or (aşa cum a fost cazul cu ‘4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile’, de Cristian Mungiu), deci nu vă aşteptaţi la o lansare mare pentru documentarul lui Alexaner Nanau ‘colectiv’. Dar căutaţi-l dacă puteţi, pentru că acest expozeu al corupţiei de după un incendiu mortal dintr-un club de noapte arată puterea unei prese independente de a discredita informaţiile false propagate de politicieni corupţi. Aici, o echipă de reporteri de la un cotidian sportiv refuză să renunţe la poveste, trăgând la răspundere pe cei care au profitat din vânzarea unor produse antibacteriene contaminate, diluate iniţial de distribuitori dubioşi, apoi de spitalele care le-au folosit. Expune astfel marea minciună din industria medicală românească şi modurile în care astfel de practici pun în pericol vieţile cetăţeanului de rând. Cine ar fi crezut că un film despre dezinfectanţi poate fi atât de fascinant„, scrie criticul Variety, potrivit Mediafax.

Pe lista celor mai bune filme prezente pe lista celor mai bune filme din festivalurile acestei toamne au mai fost inculse și titluri precum „Bad Education”, de Cory Finley, „A Beautiful Day in the Neighborhood”, de Marielle Heller, cu Tom Hanks, „Ema”, de Pablo Larraín, „Hustlers”, de Lorene Scafaria, cu Jennifer Lopez, „Joker”, de Todd Phillips, cu Joaquin Phoenix, recompensat cu Leul de Aur la Veneţia, „Judy”, cu Renée Zellweger, de Rupert Goold, „Marriage Story”, de Noah Baumbach, cu Scarlett Johansson.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.