28 mai 2022, 2:26

Doi civili neînarmați împușcați în spate de soldați ruși. (VIDEO CNN)

O filmare obținută în exclusivitate de CNN arată cum doi soldați ruși împușcă doi civili neînarmați, la periferia capitalei ucrainene Kiev.

CNN a obținut o înregistrare video de supraveghere a ceea ce este acum investigat ca o crimă de război de către procurorii ucraineni.

Ambii civili au murit în urma împușcăturilor.

Cine sunt victimele

CNN a identificat victimele. Una dintre ele este proprietarul unei reprezentanțe de vehicule care a fost jefuită. Familia acestuia a dorit ca numele lui să rămână anonim. Cealaltă persoană este Leonid Oleksiiovici Pliats, un bărbat în vârstă de 68 de ani care lucra ca paznic acolo.

Fiica acestuia, Iulia, a spus că nu suportă să vadă înregistrarea video din ziua în care a murit tatăl ei, dar o păstrează pentru a o arăta într-o zi copiilor ei, pentru ca aceștia să nu uite cât de sălbatici au fost invadatorii.

„Sunt călăi”, a declarat ea pentru CNN. „Este îngrozitor pentru că tatăl meu era un civil, avea 68 de ani, era un om pașnic și neînarmat”.

Uciderea celor doi ucraineni a fost surprinsă din mai multe unghiuri

Înregistrarea unei zile crunte

Înregistrarea video a fost verificată de CNN. Este compilată de mai multe camere din jurul proprietății și, deși nu are sunet, imaginile sunt clare. A fost o ucidere lașă, cu sânge rece, a doi oameni neînarmați.

Conform imaginilor, cinci soldați ruși sosesc și încearcă să pătrundă în birourile reprezentanței, trăgând în încuietori și spărgând geamuri.

În timp ce proprietarul se apropie cu mâinile ridicate, aceștia îl opresc și par să-l percheziționeze pentru a căuta arme. Apoi sosește Pliats și este și el percheziționat. Se pare că se poartă o conversație înainte ca soldații să se îndepărteze, iar cei doi civili încep să se întoarcă la postul lor de pază.

Apoi, cel puțin doi dintre soldați vin în spatele bărbaților și deschid focul. Ambii civili cad la pământ.

Moarte și agonie

Proprietarul showroom-ului moare pe loc.

Totuși, în timp ce soldații jefuiau afacerile, Pliats era încă în viață. Înregistrarea video îl arată cum se zbate să se ridice în picioare, își leagă ceea ce pare a fi un garou în jurul coapsei și se întoarce șchiopătând la postul său de pază.

Acolo, el ia un telefon pentru a cere ajutor.

Apelul ajunge la compatrioții săi, mai mulți cetățeni ucraineni care au rămas să-și apere cartierele.

Forța dezordonată de voluntari vine către showroom în încercarea de a-l salva pe Pliats, tragând către forțele rusești în timp ce se străduiau să ajungă la el, a declarat comandantul grupului care nu a dorit să fie identificat pentru a-și proteja siguranța.

Imaginile de supraveghere îl arată pe Pliats prăbușit în interiorul barăcii de pază în timp ce ucrainenii reușesc să ajungă la el. Aceștia îl târăsc afară, lăsând o mare dâră de sânge.

Pliats  moare acolo, în fața barăcii de pază.

„Era un om foarte vesel”

Fiica lui Pliats a cerut ca rămășițele sale să fie incinerate, deoarece o înmormântare adecvată a fost imposibilă în mijlocul luptelor. Cenușa lui încă o așteaptă la morgă și speră că, într-o zi, va putea să o îngroape în mormântul mamei sale. Tot ce poate face acum este să-și amintească de tatăl ei „foarte vesel” și să spere că se va face dreptate.

„Trebuie să fie judecați”, a spus ea despre ucigașii tatălui său. „Sper la un tribunal internațional. Sper că nu doar Ucraina, ci întreaga lume va afla despre crimele lor”.

CNN a solicitat un comentariu din partea Ministerului rus al Apărării, dar nu a primit niciun răspuns.

Un procuror ucrainean de rang înalt spune că incidentul este investigat ca o crimă de război după ce a vizionat înregistrarea video obținută de CNN.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol