27 februarie 2021, 2:25

Doi medici români, în prima linie la New York, vorbesc despre coronavirus, imunitate și vaccinare

Aflați în epicentrul pandemiei de coronavirus, la New York, doi medici români, Camelia și George Ganea, au ajuns pe prima pagină a celebrului cotidian New York Times.

Medicii eroi au salvat viața unui adolescent infectat cu COVID-19, pacient cu slabe speranțe de supraviețuire, care prezenta simptomele grave ale sindromului inflamatoriu legat de COVID-19, comparat cu maladia Kawasaki.

De peste 30 de ani în medicina pediatrică

Este meritul celor doi medici născuți în România, o familie respectată și iubită de toți membrii comunității românești de la New York, care profesează de peste trei decenii în medicina pediatrică.

Pandemia de coronavirus i-a pus în fața unor situații noi, cărora au trebuit să le facă față la cele două cabinete medicale unde își desfășoară activitatea, a povestit medicul George Ganea la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, de la Radio România Actualități.

În epicentrul pandemiei

Este o realitate acută și acerbă pe care o trăim de câteva luni. Coronavirusul este necunoscut, capricios, plin de surprize. Este important de realizat că, în aglomerările urbane, experiența este foarte diferită față de zone cu populație mai puțină. În New York, suntem în punctul zero, aici e epicentrul pandemiei. Dintre pacienții celor două cabinete medicale, mulți bunici și părinți n-au fost foarte norocoși, în fiecare zi păstrăm un moment de reculegere, în amintirea acestor oameni pe care i-am îngrijit”.

Iar soția sa, Camelia Ganea, medic pediatru, spune că pandemia i-a făcut să se autodepășească.

Nu am fost pregătiți. Toată pandemia ne-a pus într-o situație de lider, felul în care te comporti cu pacienții este felul în care ei vor răspunde la tragedie. Am fost impresionată, a existat o coeziune specială, lumea respectă legea. Au înțeles, au stat acasă”.

Imunitatea, o sabie cu două tăișuri

O imunitate bună a organismului ne păzește de multe pericole, inclusiv de infecțiile cu diverse virusuri.

Dincolo de igiena corporală și purtarea măștii de protecție, pentru copii, igiena somnului joacă un rol esențial.

Este foarte important să se pastreze programul din timpul școlii, chiar dacă acum cursurile sunt on-line. Implementarea igienei somnului este una dintre cele mai importante arme în ce privește creșterea imunității, în dezvoltarea psihicului și in felul în care noi înțelegem ce se întâmplă în jurul nostru, copii și adulți”, a spus medicul Camelia Ganea.

Imunitate crescută

Atenție, însă. O imunitate crescută a organismului nu este mereu benefică, pentru că poate provoca diverse alergii sau boli autoimune.

Este normal ca un copil să aibă 4-6 răceli pe an,  chiar 10, dacă merge în colectivitate.

Un copil nu trebuie ținut într-un glob de sticlă pentru că imunitatea nu se dezvoltă cum trebuie.

Dacă ești sănătos și bine hrănit, imunitatea este optimă. Dacă cei mici sunt prea curați și nu sunt expuși la agenți infecțioși și cercetările indică faptul că imunitatea nu se dezvoltă cum trebuie. E important să ai imunitate adecvată pentru factorii infecțioși. Imunitatea crescută poate provoca alergii și boli autoimune, nu este adecvată”, afirmă medicul George Ganea.

Vaccinarea, cea mai bună soluție pentru prevenție și creșterea imunității

În opinia celor doi medici, care practică medicina de peste 30 de ani, soluția în acest moment pentru prevenție și creșterea imunității o reprezintă vaccinarea.

Mai puțin periculoasă decât bolile naturale, ar fi administrarea de vaccinuri bine preparate și care sunt eficiente. După atâția ani de medicină pediatrică, în care am văzut cazuri de tuse convulsivă, de epidemii de gripă, de meningită și, mai recent, pandemia de coronavirus, aș putea spune că, în afara de igiena personală și antibiotice, vaccinarea reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor și cea mai bună soluție pentru a crește imunitatea în mod adecvat”, spune medicul George Ganea.

Când se formează imunitatea

La copii, imunitatea se formează începând cu vârsta de două luni, când se administrează primul vaccin.

Chiar dacă există și efecte secundare ale vaccinării, acestea se manifestă diferit, în funcție de răspunsul imunologic al organismului, dar beneficiile sunt evidente.

Nu toți copiii imunizați au un răspuns imunologic adecvat, din diferite motive. Cei care au făcut vaccinul sunt și ei expuși la risc, chiar dacă dezvoltă o imunitate foarte bună, există o întârziere fiziologică până în momentul în care produci anticorpi. Ei nu dezvoltă însă o boală fulminantă, ci minoră. Nu văd niciun motiv pentru care oamenii să nu își vaccineze copiii împotriva unor boli care pot fi devastatoare”.

Sceptici

În ceea ce privește șansa de a avea un vaccin împotriva  noului coronavirus, cei doi medici sunt sceptici că va apărea până la toamnă.

Este o cursă acerbă pentru descoperirea de modalități terapeutice, inclusiv vaccinuri și medicație antivirală. Suntem norocoși pentru că au existat două situații în care coronavirusurile au creat dificultăți: epidemiile de SARS și de MERS și cercetătorii au desfășurat programe, în primul rând să descifereze tainele virusului și chiar au avut idei de vaccin. Nu este foarte ușor. În toată lumea sunt protocoale foarte severe pentru că vaccinuile vor fi administrate la milioane de oameni și trebuie să fie foarte sigure. Nu știu dacă vom avea un vaccin în câteva luni, dar va fi în viitorul nu foarte îndepărtat”, spune medicul Ganea.

Vaccinul anti-HPV

În prevenirea cancerului de col uterin, vaccinul contra infecției cu Human Papilloma Virus (HPV) a revoluționat lumea medicală în ultimii ani.

Și asta pentru că “ucigașul tăcut”, așa cum mai este numit cancerul de col uterin, reprezintă a doua cauză de cancer la femeile sub vârsta de 45 ani din întreaga lume.

În Statele Unite ale Americii el a fost introdus acum 20 de ani.

HPV este asimptomatic

Potrivit medicilor români, peste Ocean sunt infectate 80 de milioane de persoane  și apar 14 milioane de noi infecții în fiecare an. Din cauză că HPV este asimptomatic, oamenii nu știu că au acest virus.

Vaccinul este eficient și în  scăderea numărului de alte cazuri de cancer, în afara celui de col uterin.

După introducerea vaccinului, nu numai cancerele de col uterin  au scăzut, ci și cancerele anale, orale. Țările cu cea mai mare rată de vaccinare au înregistrat o scădere de 85 la sută în bolile produse de HPV si 55% scădere în cancerele cervicale de stadiul II. Este de fapt al doilea vaccin pe care îl avem împotriva cancerului ”, spune medicul Camelia Ganea.

Vârsta optimă de vaccinare

Cei doi medici afirmă că vârsta optimă pentru vaccinare este 11 ani și se poate administra atât la fete, cât și la băieți.

Vaccinarea anti-HPV poate începe însă de la 9 ani, pentru că prin vaccinare crește imunitatea organismului împotriva unei infecții primare.

Este indicat ca vaccinul anti-HPV să se administreze persoanelor până  la 26 de ani, pentru că după această vârstă oamenii sunt ori infectați, ori au o altă atitudine asupra vieții sexuale, cu mai multă protecție.

De altfel, cei doi medici spun că au administrat vaccinul și băiatului lor, în vârstă  de 16 ani.

Purificare foarte ridicată

Efectele secundare există, dar sunt puține, așa cum de altfel se întâmplă în cazul oricăror medicamente, pentru că astăzi purificarea vaccinurilor este foarte ridicată.

În ziua de azi, vaccinurile sunt foarte eficiente și foarte sigure. Nu era aceeași situație acum 10, 15, 20  de ani. În ultimii 15 ani,  purificarea vaccinurilor este foarte ridicată. Sunt eficiente și cu puține riscuri. Există și efecte secundare, ca și la alte medicamente, cum este paracetamolul, care are efecte secundare de insuficiență hepatică. Orice substanță pusă în organism îți poate da un efect secundar, dar în general, vaccinurile sunt foarte sigure în zilele noastre”.

Proiecte pentru tinerii din România

Medicii Camelia și George Ganea  continuă să fie legați de țara lor natală, România.

Împreună cu băiatul lor, au demarat un proiect pilot de “public debate“ pentru tinerii români, desfășurat anul trecut la Colegiul Mircea cel Bătrân din Constanța, acolo unde s-a născut Camelia Ganea.

Fiul nostru  consideră că elevii din România ar putea beneficia de acest tip de dezbatere publică.  Este un tip de dezbatere în care o echipă formată din  doi parteneri trebuie să pledeze pro și contra unui subiet cu aceeași convingere, cu aceleași argumente, aceleași date științifice. Te învață să te pui in poziția celuilalt, a opoziției, elevează discursul public, politic, discuțiile interumane și scade incidența hărțuirii,  bullying-ula povestit George Ganea.

Proiectul a fost primit cu entuziasm de tinerii liceeni din România, iar a doua etapă, la nivel național, se va desfășura în mediul  on-line.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 1/2 iunie 2020, poate urmărită în linkul de mai jos

www.facebook.com/romaniaactualitati/videos


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.