23 aprilie 2024, 14:13

Doi români au murit în Elveția, după ce au apelat la sinuciderea asistată

Doi români au murit în Elveția, după ce au apelat la sinucidere asistată, procedură permisă prin lege în această țară. Un alt bolnav, tot din România, rămas paralizat în urma unui accident, a început de curând demersurile pentru a-și pune capăt zilelor în singura țară din lume care permite procedura pentru persoane care nu sunt rezidente, relatează Euronews România.

Procedura, ilegală în România, este contestată de Biserica Ortodoxă Română și de medici. Codul Penal românesc incriminează înlesnirea sinuciderii, dar și uciderea la cererea victimei, chiar dacă suferă de o boală incurabilă.

În Europa, sinuciderea asistată este permisă prin lege în nouă țări. Ultimul stat în care procedura a fost legalizată este Austria, la 1 ianuarie 2022.

Singura țară din lume care permite procedura și pentru persoane care nu sunt rezidente este Elveția. Un ONG de lângă Zurich oferă încă din anul 1998 astfel de servicii.

„Avem zece persoane din România care au semnat pentru a fi membri, iar în cei 24 de ani de activitate am avut doi rezidenți români care au beneficiat de sinucidere asistată, unul în anul 2017 și o altă persoană anul trecut”, a spus Silvan Luley – membru al ONG-ului din Elveția care oferă servicii de sinucidere asistată, Dignitas.

ONG-ul transmite că în cazul sinuciderii asistate ultimul gest aparține bolnavului. Iar pacienții trebuie să dovedească unui medic problema medicală gravă de care suferă. Pregătirea unui pacient pentru procedura de sinucidere asistată se întinde pe câteva luni.

Un fost economist în vârstă de 51 de ani din România a început demersurile pentru a ajunge la clinica din Elveția. El își dorește să fie ajutat să moară, după ce în urmă cu doi ani a avut un accident. De atunci, suferă de tetrapareză spastică, diagnostic care i-a afectat toate membrele. Bărbatul, care dorește să rămână anonim, a început să strângă documente în urmă cu două luni. Procedura de sinucidere asistată costă 10.000 de euro în Elveția.

În cazul sinuciderii asistate, ultimul gest îi aparține persoanei care vrea să moară, pe când în cazul eutanasierii, o altă persoană efectuează gestul fatal. Asta înseamnă că, în cazul sinuciderii asistate, persoana va lua o poțiune letală compusă dintr-un amestec de barbiturice. Dacă nu mai e capabilă să bea, i se va face transfuzie. Într-un astfel de caz, persoana în cauză ar putea confirma prin clipit.

Asociația specializată în sinuciderea asistată Dignitas este activă politic și juridic în afara frontierelor elvețiene, pentru a legaliza această practică în străinătate. O misiune pe care o justifică prin faptul că elitele politice și religioase din alte țări nu respectă voința populației, scrie swissinfo.ch.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol