4 decembrie 2021, 3:38

Donald Trump a pornit războiul cu rețelele de socializare. A semnat ordinul executiv

Președintele american Donald Trump a semnat joi un ordin executiv prin care vrea să fie redefinită protecția legală acordată companiilor care administrează rețele sociale. Platforme precum Twitter sau Facebook vor putea fi date în judecată dacă se consideră că au blocat sau au etichetat în mod eronat drept false unele postări ale utilizatorilor.

Ordinul vine în contextul disputei cu platforma de microblogging Twitter.

Twitter a marcat două dintre postările sale drept potențial înșelătoare.

Apără libera exprimare

Vorbind din Biroul Oval înainte de semnarea ordinului, Trump a spus că demersul a fost acela de a „apăra libera exprimare de unul dintre cele mai grave pericole cu care s-a confruntat în istoria americană”.

„O mână de monopoluri din social media controlează o mare parte din comunicațiile publice și private din Statele Unite”, a afirmat el.

„Au avut o putere nelimitată de a cenzura, restrânge, edita, modela, ascunde, altera, practic orice formă de comunicare între cetățeni privați și audiențe publice mari.”

Ordinul

Practic, prin acest ordin executiv, șeful Casei Albe cere reexaminarea unei legi din anul 1996 prin care companiile online au primit imunitate juridică faţă de eventuale acţiuni judiciare referitoare la conţinutul apărut pe platforme sau pentru eliminarea conţinutului controversat. Este vorba despre Secţiunea 230 a Legii privind decenţa în comunicaţii, supranumită și „26 de cuvinte care au creat Internetul”.

Preşedintele Donald Trump a ameninţat, miercuri, că va emite noi reglementări ori va închide reţelele de socializare online după ce platforma Twitter a emis pentru prima dată un avertisment în privinţa unui mesaj al liderului de la Casa Albă.

Twitter l-a taxat

Platforma de microblogging Twitter a aplicat eticheta „fără fundament” la un mesaj al lui Donald Trump despre votul prin corespondenţă. „Voturile prin corespondenţă nu vor fi nimic altceva (zero) decât substanţial frauduloase” – este mesajul pentru care Donald Trump a primit avertisment.

În replică, Donald Trump a ameninţat cu emiterea de noi reglementări ori închiderea platformelor de socializare online. „Republicanii simt că platformele de socializare online reduc la tăcere în totalitate vocile conservatoare. Vom emite reglementări puternice sau le vom închide, pentru a nu mai permite aceste lucruri. Corectează acţiunea acum!”, a avertizat preşedintele SUA.

Ce spune Zuckerberg

Anterior semnării ordinului, preşedintele Facebook, Mark Zuckerberg, a afirmat că marile grupuri care deţin reţele de socializare nu ar trebui să se poziţioneze ca arbitri ai discursului politic online.

„Nu cred că Facebook sau platformele de internet în general ar trebui să fie arbitri ai adevărului”, a spus Zuckerberg într-un interviu care s-a transmis joi la postul de televiziune CNBC, adăugând că este o „linie periculoasă”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.