25 aprilie 2024, 7:55

Donald Trump va fi chemat la audiere în fața comisiei care anchetează atacul asupra Capitoliului

Comisia parlamentară americană care investighează rolul fostului președinte american Donald Trump în atacul asupra Capitoliului la 6 ianuarie 2021 a votat joi, în unanimitate, pentru a-l cita pe fostul preşedinte să se prezinte în faţa membrilor săi.

Donald Trump „este persoana aflată în centrul poveştii a ceea ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie. Aşa că vrem să îl ascultăm”, a declarat liderul comisiei, Bennie Thompson, în timpul audierii publice.

„Trebuie să dea socoteală. Este obligat să răspundă pentru acţiunile sale”, a adăugat el. De asemenea, comisia trebuie „să facă tot posibilul pentru a spune cea mai completă poveste cu putinţă şi pentru a oferi recomandări care să contribuie la garantarea faptului că nu se va întâmpla din nou nimic asemănător cu s-a petrecut pe 6 ianuarie”, a continuat el.

Comisia a prezentat firul evenimentelor care reiese din investigaţiile sale arătând că fostul preşedinte plănuise „cu mult timp înainte” să se declare învingător la alegerile din 2020, chiar înainte ca rezultatele să fie cunoscute. În această nouă audiere publică, comisia s-a concentrat pe „starea de spirit” a preşedintelui Trump, pe „intenţiile şi motivaţiile sale”.

Fostul preşedinte republican a pierdut în faţa democratului Joe Biden, dar a continuat să argumenteze împotriva tuturor dovezilor că i-a fost furată victoria. Pe 6 ianuarie 2021, susţinătorii săi au luat cu asalt sediul Congresului pentru a încerca să împiedice certificarea victoriei lui Joe Biden.

Dovezile strânse de comisie „ne-au arătat că principala cauză a zilei de 6 ianuarie a fost un bărbat, Donald Trump, pe care l-au urmat mulţi alţii. Nimic din toate astea nu s-ar fi întâmplat fără el. A fost personal şi constant implicat în toate acestea”, a spus republicana Liz Cheney, vicepreşedinta comisiei.

Democrata Zoe Lofgren a vorbit despre „un plan premeditat al preşedintelui de a-şi declara victoria, indiferent de rezultatul adevărat”. Discursul său de anunţare a victoriei „a fost planificat cu mult înainte, înainte de numărarea voturilor”, a adăugat ea.

„Intenţia lui a fost clară, să ignore statul de drept şi să rămână la putere”, a subliniat republicanul Adam Kinzinger.

În sprijinul afirmaţiilor, congresmenii americani au proiectat mai multe înregistrări video în care apar fostul preşedinte, rude ale acestuia sau foşti angajaţi ai Casei Albe.

În imagini filmate chiar înainte de alegerile prezidenţiale din 2020 de o echipă daneză pentru un documentar, poate fi auzit Roger Stone, un vechi aliat al fostului preşedinte republican, spunând că nu-i pasă de vot.”La naiba cu votul, să trecem direct la violenţă”, spune el. Stone, care nu a fost acuzat în legătură cu evenimentele din 6 ianuarie, a contestat autenticitatea acestor înregistrări, spunând că au fost manipulate.

Comisia a reluat şi o înregistrare a unei conversaţii telefonice între Donald Trump şi Brad Raffensperger, secretarul de stat al Georgiei, în care fostul preşedinte spune că „are nevoie” de aproximativ 11.000 de buletine de vot pe numele său, un număr suficient pentru a-l învinge pe rivalul său Joe Biden în acest stat din sudul Statelor Unite.

Comisia a dezvăluit, de asemenea, detalii ce reies din sute de mii de pagini furnizate de Serviciul Secret, poliţia de elită responsabilă cu protecţia înalţilor oficiali ai statului american. Aleşii vor să înţeleagă de ce au fost şterse anumite SMS-uri trimise de ofiţeri în ziua asaltului.

Documentele confirmă dovezile prezentate la audierile anterioare, conform cărora Donald Trump a inflamat mulţimea susţinătorilor săi, în pofida faptului că a fost informat despre potenţialul de violenţă care poate izbucni, a declarat parlamentarul Adam Schiff.

Misiunea comisiei de anchetă, formată din şapte democraţi şi doi republicani, urmăreşte să facă lumină în privinţa comportamentului preşedintelui înainte, în timpul şi după atacul asupra Capitoliului, care a şocat întreaga lume.

Raportul de anchetă urmează să fie publicat până la sfârşitul anului, dar probabil nu înaintea alegerilor parlamentare din 8 noiembrie, care vor determina ce partid va controla Congresul pentru restul mandatului preşedintelui Biden.

Membrii comisiei au sugerat în mod deschis ca procurorul general al SUA, Merrick Garland, să-l acuze pe Donald Trump în legătură cu atacul asupra Capitoliului. Comisia în sine nu a comunicat oficial dacă va recomanda trimiterea sa în instanţă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol