25 aprilie 2024, 15:36

„Don’t Pay UK”, mișcarea care îi încurajează pe britanici să nu-și plătească facturile la energie

Din iunie, o mișcare de nesupunere civilă a luat amploare în Marea Britanie: oamenii refuză să-și plătească facturile la energie pentru a protesta la adresa creșterii prețurilor la gaz și energie electrică, scrie cnews.fr.

Dacă nu poți plăti, nu mai plăti. Acesta este sloganul unei mișcări de nesupunere civilă născută în iunie în Regatul Unit. Potrivit The Guardian, „Don’t Pay”, denumirea acestei acțiuni, vrea să facă presiuni asupra furnizorilor de energie pentru a obține prețuri mai mici.

Mișcarea îndeamnă la o viitoare grevă de plată a facturilor pe 1 octombrie, când se preconizează că prețurile vor crește și mulți nu vor putea trece de iarnă. Biroul pentru Piețele de Gaz și Electricitate din Marea Britanie a stabilit deja o creștere anterioară la 1 aprilie. Cu alte cuvinte, tarifele vor crește în continuare.

Aceste creșteri sunt inacceptabile pentru mulți cetățeni care se confruntă deja cu o criză economică fără precedent. Pentru că dacă astăzi factura medie anuală la gaze și electricitate este echivalentă cu 1.600 de euro (1.400 de lire sterline), în octombrie viitor va fi de 4.000 de euro (3.300 de lire sterline).

Până în prezent, mișcarea spune că peste 98.000 de persoane s-au angajat să suspende debitările directe încă din octombrie. Și se extinde în toată țara din moment ce, tot conform membrilor acestei acțiuni, au fost distribuite aproape un milion de pliante, de la Bristol la Manchester prin capitala, Londra.

Provocat, guvernul britanic a trebuit să reacționeze. „Acesta este un mesaj iresponsabil care va face ca prețurile să crească pentru toată lumea și va afecta, de asemenea, cererile de credit”, a spus un purtător de cuvânt pentru The Guardian.

Pentru a înțelege această mișcare, trebuie să ne întoarcem la cauzele creșterii prețurilor: contextul războiului din Ucraina și viitoarea recesiune economică, anunțată ca fiind cea mai gravă de la criza financiară din 2008.

Criza economică evidențiază și sărăcia energetică în care este cufundată țara. În Marea Britanie, sărăcia energetică – cheltuirea a peste 10% din venitul cuiva pe facturi – afectează milioane de case. Potrivit National Energy Action Association, în decembrie 2021, 4,5 milioane de gospodării au fost afectate. Astăzi, există aproape 6,5 milioane, sau un sfert din gospodăriile britanice. Toamna viitoare, aproape 8,5 milioane vor fi afectate.

În familiile britanice se așterne furia și această criză – energetică, economică – are loc într-un context politic foarte particular. Partidul Conservator, în fruntea țării, trebuie să-și numească noul succesor după demisia lui Boris Johnson și asta din toamna viitoare. „Cetăţenii nu mai speră la o reînnoire politică. Este o mișcare oarecum disperată, în sensul că politicienii nu ascultă suferința societății”, analizează Florence Faucher.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol