18 ianuarie 2022, 0:09

Dorian Boguță: „Când am terminat facultatea, eram sigur că în patru, cinci ani o să iau un Oscar”

Dorian Boguță, un munte de talent, un noian de emoție. Este actor și regizor, iar povestea succesului său poate deveni exemplu pentru oricine. A sacrificat pentru visul său întreaga tinerețe și s-a străduit tot timpul să arate lumii talentul său. A reușit. Acum se mândrește cu asta, însă nu uită să-și amintească și cât de greu i-a fost parcursul.

Astăzi a venit să vorbească cu Ioana Ciurlea, în cadrul emisiunii Oamenii Dimineții, despre tot parcursul său, despre drama actorilor care nu sunt acceptați la castinguri, despre sacrificiu, curaj și determinare. O poveste din care fiecare dintre noi poate învăța că pasiunea și devontamentul sunt cele mai importante ingrediente ale rețetei succesului.

Dorian Boguță, un model de urmat

Face parte din generația actorilor apreciați pentru talentul lor atât în țară, cât și în străinătate. Dorian Boguță este oricând un model de urmat. Perseverența și tenacitatea sa l-au împins să lupte pentru visul său și să nu se lase până nu îl îndeplinește. Întreaga sa poveste de viață este despre lupta pentru supraviețuire, pentru afirmare și pentru un loc în rândul celor mai apreciați actori ai lumii.

Avea doar 16 ani când s-a îndrăgostit de teatru și film. O vârstă la care a știut că asta va face toată viața. În clasa a zecea a filmat pentru prima dată, iar sentimentul de mândrie care a venit după l-a făcut să își dorească să devină actor.

Așa a ajuns să studieze la Facultatea de Teatru din Georgia. Grație talentului și pasiunii cu care interpreta fiecare rol a reușit să urce rapid pe culmile gloriei, fiind distribuit în mai multe piese de scena Teatrului Național din Chișinău. Însă Dorian a știut mereu că vrea ceva mai mult de atât așa că a plecat în Georgia pentru un viitor mai bun.

„La un moment dat mă plimbam prin orașul Chișinău și am văzut un anunț, unde se dădea concurs pentru facultatea din Georgia, o țară euro-asiatică. Mă sâcâia interior că nu mă pot adapta la cultură și nu aveai cum să te adaptezi. La 16 ani să nimerești în altă cultură, complet în altă cultură…”, a povestit acesta.

Nu a fost deloc ușor, după cum mărturisește chiar Dorian: „Până a deveni actor la Teatrul Național de la Chișinău, un an am fost șomer și iarăși eram pfff… Aveam frustrări că nu pot să profesez actorie într-un teatru, că nu mă ia nimeni. Eu când am terminat facultatea, eu eram sigur 100% că în patru, hai, cinci ani eu iau un Oscar. Sigur eram.” 

Un nou început

A ajuns în România într-o seară călduroasă de vară, pe 14 august 1999. Avea bilet de tren pentru data de 11 august, dar când a auzit că în acea zi avea să fie eclipsa de soare, a făcut cale întoarsă pentru a schimba biletul, doar nu era ca noul său început să fie marcat de „întuneric”.

„În Moldova nu se făcea film deloc. Și am zis să plec la București, să fac film. La un moment dat, era proiecția unui film românesc și am văzut un actor basarabean într-un rol mic în acel film românesc și am spus că <<Dacă el poate, de ce nu pot și eu?!>> Și mi-am luat bilet la tren, mi-am dat demisia de la teatru și când mi-am dat seama că pe 11 august este eclipsă totală, m-am dus și am schimbat biletul și am zis <<Eu nu-mi încep viața pe eclipsă!>>”, a povestit Dorian Boguță.

Dorian Boguță: „Mi-am început viața de la -2”

Cine spune că drumul spre succes este unul ușor se înșeală amarnic. Cel puțin așa s-a întâmplat în cazul lui Dorian Boguță, care a avut însă curajul de a se lupta cu morile de vânt. Nu au fost puține momentele în care a vrut să renunțe, însă determinarea l-a făcut să rămână în joc.

Ziua dădea castinguri, căuta roluri, susținea audiții, iar noaptea spăla halbele de bere dintr-o cârciumă din București  pentru a se putea întreține. A ținut-o așa mai bine de un an, în care a dormit două ore pe noapte, dar a sperat că va reuși. Și chiar asta a făcut.

„Eu la 28 de ani, n-am început viața de la zero, când m-am mutat pe 14 august, am început viața de la minus doi. Adică trebuia să scap și de accent, stând cu creioane în gură, cu alune în gură, doi ani de zile. Primul rol mare a apărut în 2006, după șapte ani aproape.”, a mai povestit Dorian.

„M-am gândit la „Urma” 20 de ani și a stat în cinematografe 3 zile”

De atunci și până acum a reușit să joace în numeroase filme românești și străine. Ba chiar a regizat și câteva. Cel mai important este „Urma”, o peliculă care spune drama familiei sale, dar care însă a ajuns să reprezinte o dramă pentru el înuși. Filmul său de debut a fost ecranizat pe data de 3 martie 2020, dată care a reprezentat începutul sfârșitului, deoarece în contextul pandemiei de coronavirus cinematografele au fost închise, iar filmul nu s-a mai bucurat de spectatori.

„În familia mea s-a întâmplat o dramă, nu tragedie, dramă. Din care a ieșit o suferință foarte mare, a noastră, a familiei, dar cea mai mare a surorii mele. Și atinci m-am gândit, dacă scriu un scenariu să pot să o alin pe sora mea, povestind într-un scenariu, pentru că îi spuneam <<Prin ce treci tu e ca un scenariu de film!>>, atunci a fost primul imbold, prima înțepătură a acestei idei. S-a schimbat foarte mult de atunci, că au trecut 20 de ani. Adică s-a modificat scenariul de zeci de ori. M-am gândit la el 20 de ani și a stat în cinematografe trei zile. Pentru că s-a lansat pe 3 martie și pe 9 martie s-au închis toate cinematografele.”, a mai menționat Dorini Boguță.

Cu toate acestea, „Urma” a fost apreciat la festivalurile internaționale de film de la Berlin, iar premiera modială a fost făcută în cadrul Festivaulului Internațional de Film Francofon (FIFF) de la Namur, Belgia. Totodată, acesta a mai câștigat și premiul pentru debut în cadrul Festivalulului Internațional de Film Transilvania (TIFF), din acest an.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.