19 mai 2024, 23:43

Două castele din România incluse în topul celor mai frumoase construcții de acest fel din Europa

Publicaţia spaniolă El Pais a întocmit recent un top al celor mai frumoase 20 de castele din Europa. Articolul intitulat „Cele mai frumoase castele din Europa: de la fanteziile Regelui Nebun, în Neuschwanstein, pe Valea Loirei şi în pădurile din Transilvania, 20 de castele de basm”, face o scurtă descriere a vechilor castele europene, prezentând şi imagini ale acestora. În acest top au fost incluse și două castele din România, respectiv Castelul Bran și Castelul Peleș. Acestea s-au poziționat după după celebrul Castel Neuschwanstein, din Bavaria, şi nu mai puţin faimosul Chenonceau de pe Valea Loirei.

Castelul Bran, sursa: rtbf.be

„Castelul Bran este o cetate medievală în apropierea Braşovului, la graniţa dintre Transilvania şi Ţara Românească, în România, care îşi datorează renumele şi uriaşa atracţie turistică Contelui Dracula, personajul romanului lui Bram Stoker. Este mai mult ca sigur că figura istorică reală a lui Vlad III Dracula, să fi păşit vreodată în acest castel, a cărui structură prezentă a fost construită de regele Ludovic I al Ungariei în anul 1377. Vlad Ţepeş a locuit în castelul de la Poenari, în zona de centru-sud a ţării, castel ale cărei ruine pot fi de asemenea vizitate”, se arată în articolul citat. Castelul Bran este unul dintre cele mai mari atracții turistice din România, cu peste 800 000 de mii de vizitatori anual.

Castelul Peleș, sursa: YouTube.com

Castelul Peleș a fost ridicat la inițiativa regelui Carol I, primul monarh al dinastiei de Hohenzollern-Sigmaringen care a domnit în România, pentru a-i servi drept reședință de vară. Construcția începe în 1873, dar așezarea pietrei de temelie s-a tot amânat din cauza alunecărilor de teren frecvente. Din acest motiv, elaborarea planurilor de construcție a castelului Peleș i-au fost încredințate arhitectului Wilhelm von Doderer. În cele din urmă, ceremonia de așezare a pietrei de temelie are loc la 10 august 1875. Castelul este unul dintre cele mai frumoase ansambluri de Art Nouveau din Europa.

Peleș, interior, sursa: pinterest.com

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol