3 iunie 2020, 21:59

Două filme românești, la Festivalul de la Cannes. Ce producții propun regizorii Porumboiu și Voicu cinematografiei mondiale

Festivalul de Film de la Cannes își deschide porțile pentru cea de a 72-a ediție. Începând de astăzi, timp de zece zile, participanţii vor avea parte de un eveniment cinematografic, în care 21 de pelicule vor concura pentru mult doritul şi prestigiosul trofeu „Palme d’Or”.

Evenimentul va debuta cu lungmetrajul „The Dead Don’t Die”, în regia lui Jim Jarmusch, în a cărui distribuţie se regăsesc actori precum Bill Murray, Adam Driver și Tilda Swinton, potrivit agerpres.ro

Covorul roșu este pregătit pentru a-i primi pe actorii filmelor incluse în selecţia oficială a festivalului din acest an. Printre cele 21 de titluri, se numără regizori de excepție precum Ken Loach, Terrence Malick, Pedro Almodovar, fraţii Dardenne sau Quentin Tarantino.

Cinematografia românească va fi reprezentată la Festivalul de la Cannes cu o comedie în regia lui Corneliu Porumboiu. Filmul „Gomera” este despre un ofițer de poliție care ajunge în insula omonimă din Spania, unde învaţă limbajul „el silbo”, o formă de comunicare prin fluierat, specifică zonei, ca să-l poată elibera pe Zsolt, un afacerist controversat arestat în România.

Filmul românesc „Ultimul drum spre mare”, regizat de Adi Voicu, a fost selectat la cea de-a 58-a ediţie a secţiunii Semaine de la Critique din cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Actiunea scurtmetrajului se petrece într-un compartiment al unui tren ce merge spre litoral. Cei șase pasageri fac conversație despre diverse lucruri, dar la un moment dat o suspiciune face ca lucrurile sa scape de sub control.

An de an, Franța acordă Premiul Palme d’Or regizorului care a realizat cel mai bun film din competiție. Acest trofeu este considerat cea mai înaltă distincție oferită din cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

Sursa www.awardsdaily.com

Primul „Palme d’Or” a fost acordat lui Delbert Mann pentru filmul „Marty”, pentru prima oară în anul 1955, înlocuind Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film, decernat din 1949 celei mai bune realizări cinematografice. Distincția are forma unei frunze de palmier, simbol prezent pe o serie de arme stocate în oraşul vechi din Cannes. Trofeul a fost realizat de bijutierul Lucienne Lazon, urmând ca în 2017 să fie încrustat cu 167 de diamante, de 0,694 carate. fiind acordat.

Foto cover rfi.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.