29 martie 2024, 13:59

Două matematiciene, laureate ale premiilor oferite de Fundaţia L’Oreal Paris în parteneriat cu UNESCO

Două matematiciene se numără printre cele cinci laureate ale premiilor ”Pentru femeile din ştiinţă”, care vor fi acordate joi la Paris de Fundaţia L’Oreal în parteneriat cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), potrivit Agerpres. Acest lucru este o noutate, fiind pentru prima dată când acest premiu este deschis matematicienilor și informaticienilor.

Printre principalele nominalizări se numără și franceza Claire Voisin, care a primit medalia de aur din partea Centrului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNRS) în 2016, fiind de asemenea și prima matematiciană admisă la prestigiosul College de France. Voisin a fost recompensată cu premiul acordat pentru regiunea Europei.

O altă matematiciană, , de la Universitatea Duke din Statele Unite, a fost recompensată pentru regiunea Americii de Nord. Născută în Belgia, ea lucrează în SUA şi a obţinut cetăţenia americană în 1996. Cercetările sale din domeniul ”teoriei undelor oscilatorii” au permis dezvoltarea unor metode de tratament şi de filtrare a imaginilor cu utilizări în numeroase domenii (inginerie medicală, comunicaţii fără fir…), potrivit unui comunicat.

Pentru regiunea Africa şi statele arabe, a fost distinsă profesoara de chimie Najat Aoun Saliba. Directoare a Centrului pentru Conservarea Naturii de la Universitatea Americană din Beirut (Liban), chimista a fost recompensată pentru cercetările referitoare la identificarea agenţilor cancerigeni şi altor substanţe toxice prezente în atmosferă în cazul ţărilor din Orientul Mijlociu precum şi în noile dispozitive cu nicotină sau în narghilele.

Pentru regiunea Asia-Pacific, laureata este o chimistă japoneză, Maki Kawai. Directoare generală a institutului de ştiinţe moleculare, profesoară emerită a Universităţii din Tokyo, chimista a fost recompensată ”pentru cercetările sale de pionierat în manipularea moleculelor separate la scară atomică în scopul transformării materiei şi dezvoltării de materiale inovatoare”, se precizează în comunicat. Lucrările sale au contribuit la punerea bazelor nanotehnologiilor.

Pentru zona Americii Latine, premiul ajunge la fiziciana Karen Hallberg, profesoară la Institutul Balseiro (fizică nucleară) din Bariloche (Argentina). Aceasta a fost recompensată pentru dezvoltarea unor abordări informatice care permit înţelegerea fizicii materiei cuantice.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol