17 martie 2023, 14:04

DOUĂ STATE NATO au decis să trimită avioane de luptă Ucrainei

Primul stat membru NATO care a făcut pasul a fost Polonia. Joi, la Varșovia s-a anunțat că Polonia va trimite Ucrainei patru avioane de luptă MiG-29. Slovacia nu a așteptat prea mult, și, dat fiind semnalul lansat de Varșovia, a făcut anunțul vineri: trimite Ucrainei 13 avioane MiG-29.

Anunțul a fost făcut de premierul slovac Eduard Heger, pe Twitter, fără însă a preciza când vor ajunge aeronavele în Ucraina. “Guvernul slovac a aprobat trimiterea a 13 aeronave MiG-29 în Ucraina. Trebuie să ne onorăm promisiunile, iar când președintele Volodimir Zelenski a cerut mai mult armament, inclusiv avioane de luptă, noi am spus că vom face tot ce putem. Ajutorul militar este cheia pentru a ne asigura că Ucraina se poate apăra pe ea însăși, dar și Europa împotriva Rusiei”, a scris premierul slovac.

Presa internațională scrie că nu toate avioanele MiG-29 ale Slovaciei pot fi folosite imediat, aflându-se în diferite stadii de funcționare. Activitatea acestor aeronave a fost suspendată în august, după întreruperea unui acord de întreținere semnat cu Rusia.

Pe lângă Polonia și, acum, Slovacia, Bulgaria este țara NATO care mai deține astfel de aeronave.

După anunțul Poloniei, Casa Albă a transmis joi că decizia nu îl va determina pe președintele Joe Biden să trimită Ucrainei avioane F-16. “[Decizia Poloniei] nu schimbă strategia noastră privind aeronavele F-16”, a declarat ieri John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol