14 septembrie 2022, 20:38

Două țări au livrat în secret arme Ucrainei: Bulgaria și Azerbaidjan

Lista țărilor care au donat armei Ucrainei este și mai lungă. Numai săptămâna asta au apărut alte două, despre care, oficial, se știa că nu fac acest lucru.

Bulgaria: 4.200 tone de armament

Guvernul interimar bulgar instalat în locul guvernului fostului premier Kiril Petkov demis prin moţiune de cenzură a recunoscut că acesta din urmă a trimis în secret Ucrainei arme şi muniţii, livrări efectuate prin Polonia. Acest lucru s-a întâmplat deşi, oficial, fostul guvern susţinuse că Bulgaria nu livrează arme Ucrainei din cauza opoziţiei Partidului Socialist, formaţiune considerată prorusă.

Ministrul interimar al Economiei, Aleksandr Mihailov, a afirmat că aproximativ 4.200 de tone de materiale militare au fost expediate din Bulgaria către Ucraina de când a început agresiunea militară rusă asupra acestei ţări.

Conform datelor oficiale, Bulgaria a exportat anul acesta armament în valoare de 504 milioane de euro, valoare de peste o sută de ori mai mare faţă de cea din perioada similară a anului trecut.

Azerbaidjan: avioane MIG-29

Azerbaidjan ar fi donat în secret avioane de luptă MiG-29 Ucrainei, guvernul de la Baku anunțând oficial că a trimis doar ajutoare umanitare Kievului.

Mai multe fotografii care ar demonstra acest lucru au fost distribuite de administratorii pagini CaucasusWarReport, care folosește informații din surse deschise, și care a obținut fotografii cu aparate de luptă azere revopsite în culorile Ucrainei.

CaucasusWarReport afirmă că cel puțin 3 avioane de luptă MiG-29 ar fi fost donate Ucrainei și revopsite la uzina de reparații din Liov înainte de declanșarea invaziei.

Se pare că, în mod offcial, avioanele au fost trimise în Ucraina sub pretextul „reparațiilor și a mentenanței” fiindcă guvernul de la Baku nu ar fi dorit să stârnească furia Moscovei.

CaucasusWarReport mai notează că până acum se speculează că Azerbaidjanul ar fi donat sau urmează să doneze neoficial Ucrainei alte avioane de luptă MiG-29, mortiere 20N5 de 82 de milimetri și bombe ghidate QFAB-250.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol