24 aprilie 2024, 21:15

Dovedit istoric: autoritățile ungare au vrut să ascundă ceea ce s-a întâmplat la Cernobîl

Dezastrul nuclear de la Cernobîl, care a avut loc pe 26 aprilie 1986, a afectat multe țări din Europa Centrală și de Est. Cel mai grav accident nuclear din istoria omenirii a luat multe vieți.

Chiar și acum, consecințele tragediei aruncă, încă, lumină asupra modului în care conducerea Uniunii Sovietice și țările blocului socialist, inclusiv Ungaria, au încercat mai întâi să ascundă și apoi să ignore dezastrul.

Guvernul comunist ungar a minimizat mult riscurile asociate cu consecințele dezastrului de la Cernobîl și nu a reușit să ofere resurse adecvate pentru monitorizare și pentru gestionarea situației.

Drept urmare, această catastrofă a fost tratată ca fiind strict secretă, iar publicul larg a primit foarte puține informații, notează publicația ungară Qubit.

„Autoritățile au prezentat întotdeauna contaminarea ca fiind minimă și au afirmat că nu există motive de îngrijorare. Dar știm că acest lucru nu este adevărat”, a spus Zoltán Kovács, un om de știință specializat în mediu care studiază impactul Cernobîlului în Ungaria de zeci de ani.

În ciuda asigurărilor guvernului, mulți cetățeni sunt îngrijorați de efectele pe termen lung ale expunerii la radiații.

Unii și-au luat responsabilitatea de a-și testa hrana și sursele de apă, iar o parte din rezultate sunt alarmante. Într-unul dintre cazuri, o familie a descoperit că apa lor declarată sănătoasă conținea de peste zece ori nivelul acceptat de cesiu radioactiv.

„Este clar că guvernul nu a făcut suficient pentru a-și proteja cetățenii față de riscurile asociate cu Cernobîl. Oamenii trăiesc în continuare cu consecințele acestui dezastru și trebuie să ne asigurăm că primesc sprijinul de care au nevoie”, a spus Kovács.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol